00:59 / 14.09.2021.

Autor: HRT/Hina/AFP

Oporbena ljevica pobijedila na parlamentarnim izborima u Norveškoj

Dosadašnja premijerka Erna Solberg i Jonas Gahr Stoere, pobjednik na parlamentarnim izborima

Dosadašnja premijerka Erna Solberg i Jonas Gahr Stoere, pobjednik na parlamentarnim izborima

Foto: Gwladys Fouche / REUTERS

Oporbena ljevica koju predvodi laburist Jonas Gahr Stre pobjednica je parlamentarnih izbora u Norveškoj kojima je dominiralo pitanje eksploatacije nafte i premijerka Erna Solberg pozvala ga je i priznala poraz.

Pet oporbenih stranaka trebalo bi osvojiti 104 od 169 mjesta u Stortingu, jednodomnom parlamentu, dovoljno za izbacivanje konzervativne desničarske koalicije Erne Solberg, prema tim projekcijama prijevremenih izbora.

Premijerka Erna Solberg pozvala je Strea kako bi priznala poraz, prenio je list Aftenposten, prema neimenovanom izvoru, javlja Reuters.

Sa sadašnjih 88 mjesta, Storeovi laburisti na putu su da osiguraju apsolutnu većinu sa saveznicima, Strankom Centra i Socijalističkom ljevicom, i neće im trebati druge dvije oporbene snage, ekolozi MDG i komunisti Crvene stranke. To bi trebalo pojednostaviti pregovore za formiranje koalicijske vlade, za koje se pretpostavlja da će biti dugi i teški.

MDG, je uvjetovao svoju podršku trenutačnim prekidom istraživanja nafte u zemlji koja je najveći izvoznik ugljikovodika u zapadnu Europu, a Store je odbacio taj ultimatum. Zeleni žele odmah prekinuti istraživanja nafte i zaustaviti proizvodnju do 2035. Store je odbacio taj ultimatum, kazavši da se želi boriti protiv globalnog zatopljenja bez ugrožavanja radnih mjesta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!