11:29 / 10.10.2018.

Autor: M.M./Hina

"Optima grupa": Eksplozija u rafineriji nije prouzročila onečišćenje

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Uprava "Optima grupe", koja upravlja rafinerijom u Bosanskom Brodu priopćila je da eksplozija nije prouzročila onečišćenje zraka. Najavili su da će uzroci nesreće biti poznati po okončanju istrage.
Uprava "Optima grupe", koja upravlja rafinerijom nafte u Bosanskom Brodu priopćila je da eksplozija koja se sinoć dogodila u rafinerijskim pogonima nije prouzročila onečišćenje zraka. Najavili su da će uzroci nesreće biti poznati po okončanju istrage koja je započela u jutarnjim satima.

Mjerni pokazatelji kvalitete zraka u granicama su normale i nema opasnosti po zdravlje stanovnika Bosanskog Broda i susjednih općina, stoji u priopćenju "Optima grupe", koja u ime ruskog giganta "Zarubežnjefta" upravlja rafinerijom nafte u Bosanskom Brodu i rafinerijom motornih ulja u Modriči.

U njihovom priopćenju potvrđeno je kako je u eksploziji i požaru koji je izbio oko 21 sat i 30 minuta jedan radnik poginuo. Naveli su i kako je zapravo ozlijeđeno deset, a ne devet osoba, kako su to ranije objavile općinske vlasti i policija. Nitko od ozlijeđenih radnika, kako tvrde iz "Optima grupe", nije životno ugrožen. Uspostavljen je i posebni istražni tim koji otklanja posljedice havarije.

Službeno povjerenstvo od danas je pristupilo istraživanju razloga nastalog incidenta i određivanju razmjera posljedica. Rezultati rada povjerenstva bit će objavljeni naknadno
, stoji u priopćenju.

Načelnik općine Bosanski Brod Ilija Jovičić uputio je izraze sućuti obitelji poginulog radnika, a posjetio je i pet ozlijeđenih radnika koji su zadržani na liječenju u bolnici u Doboju. Oni su radili na pogonu i intervenirali na sprječavanju daljnje havarije, izjavio je Jovičić novinarima. Također je izrazio zahvalnost vlastima u Slavonskim Brodu, koji su odmah nakon eksplozije ponudili svu potrebnu pomoć.

Istragu o eksploziji u rafineriji preuzelo je okružno tužiteljstvo u Doboju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!