22:21 / 03.06.2020.

Autor: Branka Slavica/IMS/M.Š./HRT

Optužnica protiv još trojice policajaca koji su privodili Floyda!

Foto: REUTERS/Eduardo Munoz

Foto: REUTERS/Eduardo Munoz

Foto: - / REUTERS

Tužiteljstvo Minnesote podiglo optužilo je još trojicu policajaca koji su sudjelovali u brutalnom privođenju Georga Floyda.
Tužiteljstvo Minnesote optužilo je još trojicu policajaca koji su sudjelovali u brutalnom privođenju Georga Floyda.

- Tema dana: Različiti pogledi Letice i Trkanjca na situaciju u SAD-u
- U SAD-u prosvjedi zbog smrti Georgea Floyda

Oni se terete za pomoć i poticanje u drugostupanjskom ubojstvu 46-godišnjeg Afroamerikanca koji je umro nakon uhićenja. Objavio je to državni odvjetnik te savezne države Keith Ellison.

Objavljujući nove optužnice, državni odvjetnik Ellison izjavio je da su one u interesu pravde.

- Moramo ispisati nova pravila za pravedno društvo, kazao je. 

Istodobno, prvooptuženi policajc Derek Chauvin sada se tereti za drugostupanjsko ubojstvo koje se definira kao "nenamjerno ubojstvo s namjerom nanošenja tjelesnih ozljeda i pokazuje iznimnu ravnodušnost prema ljudskom životu".

Sva četiri policajca, Derek Chauvin, Tou Thao, Thomas Lane i J. Alexander Kueng dobila su otkaz dan nakon tragičnog incidenta. Ameriku je "na noge" podigla snimka od osam minuta i 46 sekundi, na kojoj se vidi kako policajac s rukom u džepu koljenom pritišće vrat Georgeu Floydu, koji moli za milost jer ne može disati. 

Devet dana traju prosvjedi diljem zemlje zbog brutalnosti policije i rasizma. George Floyd uhićen je jer je s lažnim čekom od 20 dolara pokušavao kupiti cigarete.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!