Optužnice protiv dvije osobe u Njemačkoj zbog zločina u Siriji

15:37 / 28.07.2021.

Autor: B.A./Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Tobias Arhelger / Shutterstock

Glavno državno odvjetništvo Njemačke podiglo je u srijedu optužnicu protiv dvije osobe za koje se pretpostavlja da su sudjelovale u zločinima protiv čovječnosti u Siriji.

Protiv sirijskog državljanina Alaae M. je podignuta optužnica pred Pokrajinskim sudom u Frankfurtu zbog sumnje da je u svojstvu liječnika sudjelovao u mučenjima zatvorenika u zatvorima režima Bašara el Asada.


Prema navodima optužnice, on je sudjelovao u mučenju 18 te ubojstvu jednog zatvorenika, koji su bili zatočeni 2011. tijekom vala prosvjeda protiv režima u Siriji. Alaa M. je kao pomoćni liječnik radio u vojnoj bolnici u sirijskom Homsu te kasnije u Damasku.


Optuženi, koji je nakon svog dolaska u Njemačku, u jeku izbjegličkog vala 2015. pa sve do uhićenja prošle godine, radio kao liječnik, prema navodima je između ostalog jednom 15-godišnjem prosvjedniku genitalije polio alkoholom te ih zapalio.


U drugom slučaju je polio otvorene rane jednog zatočenika te ih također zapalio. Jednog zatočenika je nakon mučenja usmrtio injekcijom.


Također u srijedu je, pred sudom u Naumburgu, podignuta optužnica protiv njemačke državljanke Leonore M. koju se tereti da je sudjelovala u zločinima protiv čovječnosti te bila članicom terorističke organizacije Islamska država.


Leonoru M. optužnica tereti da je kao maloljetnica 2015. otputovala na područje u Siriji koje je bilo pod kontrolom Islamske države, gdje se nakon nekoliko dana, kao treća supruga, udala za pripadnika oružanih snaga Islamske države.


Također joj se predbacuje da je zajedno sa suprugom držala pripadnike etničke skupine Jezida kao robove te da je sudjelovala u njihovoj prodaji.


Leonora M. se od dolaska u Njemačku početkom godina nalazi u istražnom zatvoru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!