18:19 / 05.10.2018.

Autor: K.P./P.F/HRT

Opustjela mjesta s malobrojnim Hrvatima u Republici Srpskoj

-

-

Foto: - / -

Od prijeratnih 220.000 Hrvata u Republici Srpskoj sada ih je oko 9000. Rijetki koji su se vratili nakon rata teško žive, nemaju posla, a od izbora ne očekuju mnogo.
Hrvati u Republici Srpskoj već su desetljećima u nezavidnoj situaciji. Rijetki koji su se vratili nakon rata teško žive, nemaju posla, a od nedjeljnjih izbora ne očekuju mnogo. 

U obnovljenom domu u selu Potkozarje živi jedini mladi bračni par Hrvata povratnika koji smo sreli. Oboje su nezaposleni pa životare radeći povremene poslove. Osim netaknute prirode, makadama i praznih objekata nema ni kad stignete u obližnje Šimiće. Nema više škole, ambulante, kafića i trgovine. Hoće li ova opustjela mjesta ikad vrvjeti od života kao dotjerana Banja Luka?

Prema službenim podacima na područlju cijele BiH je 150.000 neobnovljenih stambenih jedinica. Međutim, zahtjeva za obnovom je samo 60.000. I to je jedan od podataka koji samo govori koliko je uopće onih koji se želi vratiti. Za miniranje povratka i nestanak Hrvata banjalučki biskup Franjo Komarica krivi i politiku u Republici Srpskoj i hrvatskih političara u BiH. Nema pravne države, političari se uglavnom brinu za članove svoje stranke, nešto malo za svoj narod, a mi smo statistička greška ovdje. Potpredsjednik Republike Srpske iz redova hrvatskog naroda Josip Jerković radi koliko mođe u okviru svojih ovlasti, ali bez posla i obnove nema održivog povratka. Također kaže kako nema dovoljno Hrvata u državnim institucijama na pozicijama na kojima bi ih trebalo biti.

Od prijeratnih 220.000 Hrvata sada ih je u Republici Srpskoj, prema podacima Crkve, oko 9000. Tako malobrojni svojim glasovima teško mogu utjecati na političke promjene.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!