Osam Hrvata u pritvoru u Zambiji, uhićeni s djecom iz Konga

24.12.2022.

Zadnja izmjena 20:13

Autor: V.K./HRT/Hina

Pritvor u Zambiji

Pritvor u Zambiji

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Osmero hrvatskih državljana nalazi se već dva i pol tjedna u pritvoru u Zambiji zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne kongoanske djece, potvrdio je MVEP u subotu.

Četiri para iz Hrvatske uhićena su 7. prosinca u Zambiji zbog sumnje na trgovinu ljudima, objavio je Jutarnji list u petak, dodavši kako su parovi namjeravali posvojiti djecu iz Konga.

Peacewell Mweemba, policijski zapovjednik pokrajine Copperbelt, rekao je da su Hrvati uhićeni u zračnoj luci u Ndoli s četvero djece iz Konga jer su kongoanski dokumenti o posvajanju koje su osumnjičeni predočili djelovali krivotvoreno, objavio je zambijski portal Lusaka Times.

Hrvati su uhićeni, a djeca su predana ustanovama za socijalnu skrb, rekao je Mweemba. Istraga traje.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova potvrdilo je u subotu da se osmero Hrvata još nalazi u pritvoru u Ndoli.

Ndola je drugi po veličini zambijski grad, smješten tik uz granicu s DR Kongom.

Uhićene hrvatske državljane posjetio je djelatnik hrvatskog veleposlanstva u Pretoriji i pružio im konzularnu pomoć. Razgovarao je i s mjerodavnim zambijskim tijelima o tom slučaju, priopćio je MVEP i najavio da će im pomagati i dalje diplomatskim putem.

- Činjenica da je bio naš konzularni djelatnik govori o tomu da Zambija mora voditi računa, da je nama u interesu njihova zaštita, ali sada se provode istrage i meni je teško komentirati nešto što se istražuje, rekao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!