Osam mrtvih, 23 ozlijeđenih u iračkoj pokrajini Dohuk

20.07.2022.

22:01

Autor: Hina/HRT

Oružani napad/Ilustracija

Oružani napad/Ilustracija

Foto: Ali Owidha / Reuters

Osam turista je poginulo, a još 23 osobe su ranjene u turskom napadu na planinsko odmaralište u sjevernoj iračkoj pokrajini Dohuk, objavili su u srijedu irački državni mediji.

- Žestoka topnička vatra" pogodilo je odmaralište u Zakhu, gradu na granici između iračkog Kurdistana i Turske, objavila je državna TV.

Među žrtvama su i djeca, uključujući jednogodišnje dijete, rekao je kurdski ministar zdravstva dodajući da su sve žrtve umrle prije nego što su stigle u bolnicu.

Mustafa Aala
(24), koji je bio u odmaralištu s prijateljem kada se dogodio napad, posvjedočio je o topničkim udarima i strašnim scenama napada.

- Povukli smo ogradu koja je bila oko vodopada. Pogledali smo iznutra, vidio sam djecu kako leže na zemlji.... To je prizor koji nikad u životu nisam vidio, dodao je Aala.

Tursko ministarstvo obrane navelo je u priopćenju da su se dvojica militanata kurdske PKK predala na turskoj sigurnosnoj točki na graničnom prijelazu Habur s Irakom, koji se nalazi oko 10 km od Zakhoa, ali nije spomenulo napad.

Turska redovito izvodi zračne napade u sjevernom Iraku i poslala je komandose da podrže njezinu dugotrajnu kampanju u Iraku i Siriji protiv militanata kurdskog PKK-a i sirijskih kurdskih YPG milicija. Ankara oboje smatra terorističkim skupinama.

PKK je digao oružje protiv turske države 1984. 

Više od 40.000 ljudi ubijeno je u sukobu koji je u prošlosti bio uglavnom usmjeren na jugoistočnu Tursku, gdje je PKK želio stvoriti etničku domovinu.

Glavni izaslanik Ujedinjenih naroda za Irak osudio je napad od srijede u izjavi objavljenoj na Twitteru i pozvao na istragu.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova u međuvremenu je odbacilo odgovornost za napad i priopćilo kako je protiv napada na civile te da maksimalno nastoji izbjeći civilne žrtve u svojim protuterorističkim operacijama.

Sjedinjene Države priopćile su pak kako nadgledaju situaciju nakon topničkih udara u iračkom Dohuku.

Na redovitoj konferenciji za medije glasnogovornik State Departmenta Ned Price kazao je kako je američka pozicija da vojna operacija u Iraku treba poštivati suverenitet i teritorijalni integritet te da treba "osigurati zaštitu civila".


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!