18:44 / 03.09.2020.

Autor: P.F./Hina

Osam žena imenovano sutkinjama Vrhovnog suda Kuvajta

Foto: Pixabay, ilustracija

Foto: Pixabay, ilustracija

Foto: - / -

Iako je Kuvajt jedna od najotvorenijih Zaljevskih zemalja, obitelji svojim članicama i dalje nameću stroga ograničenja sloboda. Pravo glasa i pravo kandidiranja Kuvajćanki na izborima im je omogućeno tek 2005.
Osam žena postale su sutkinje Vrhovnog suda Kuvajta, prenosi službena agencija Kuna, što je presedan u toj zemlji nakon duge bitke kako bi se ženama omogućilo bavljenje tom profesijom.

Te žene su dio 54 sudaca imenovanih u Vrhovni sud, prenosi Kuna.

Nakon određenog vremena njihov rad će biti ocijenjen rekao je Jusef al-Matava, predsjednik Vrhovnog sudskog vijeća i Prizivnog suda, ne preciziravši trajanje tog razdoblja. 

Lulwa Saleh al-Mulla, koja je na čelu Kulturne i socijalne udruge žena, izjavila je da se njezina organizacija već dugo bori kako bi žene mogle biti sutkinje u Kuvajtu, prenosi AFP.

- Ta imenovanje nas vesele i vjerujemo da napredujemo prema razini naprednih zemalja, rekla je. 

Pravo glasa i pravo kandidiranja Kuvajćanki na izborima im je omogućeno 2005. godine. Iste godine Masuma al-Mubarak je bila prva ministrica i četiri godine kasnije žene su prvi puta izabrane u parlament.

Iako je Kuvajt jedna od najotvorenijih Zaljevskih zemalja, obitelji svojim članicama i dalje nameću stroga ograničenja sloboda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!