Osamnaest migranata poginulo u pokušaju prelaska iz Maroka u španjolsku enklavu

25.06.2022.

07:16

Autor: HRT/Hina/E.L.S.

Migranti

Migranti

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Marokanske vlasti priopćile su da je 18 migranata poginulo u pokušaju prelaska u španjolsku sjevernoafričku enklavu Melillu jučer, tijekom dvosatnoga sukoba između migranata i pograničnih policajaca u kojemu je bilo i ozlijeđenih.

Oko dvije tisuće migranata nahrupile su na visoku ogradu koja okružuje enklavu, što je izazvalo njihov sukob sa snagama sigurnosti. Pritom je više od 100 migranata uspjelo prijeći iz Maroka u Melillu, priopćile su marokanske i španjolske vlasti.

Marokansko ministarstvo unutarnjih poslova najprije je priopćilo da je u sukobu na granici poginulo pet migranata, od kojih su neki pali s ograde koja okružuje Melillu, te da je 76 migranata ozlijeđeno. Nakon toga priopćilo je da je poginulo još 13 osoba.

U priopćenju se dodaje da je ozlijeđeno oko 140 pripadnika marokanskih sigurnosnih snaga, od kojih pet teško te da među njima nema poginulih.

Tijekom proteklih deset godina španjolske enklave Melilla i Ceuta, koje se nalaze na afričkoj sjevernoj obali, postale su magnet za migrante uglavnom iz supsaharskih područja koji pokušavaju ući u Europu.

Pokušaj migranata da prijeđu u Melillu počeo je jučer ujutro u 6.40, u čemu su ih pokušale spriječiti marokanske sigurnosne snage. Većina se bila prisiljena vratiti, ali 130 muškaraca uspjelo je ući u enklavu te su u obradi u prihvatnom centru za imigrante, priopćilo je predstavništvo Madrida.

Snimke na društvenim mrežama prikazuju velike skupine mladih Afrikanaca kako hodaju cestom uz granicu i slave ulazak u Melillu te kako vlasti na njih ispaljuju suzavac.

Španjolske su vlasti priopćile da je u upadu preko granice ozlijeđeno 57 migranata i 49 pripadnika španjolske policije.

Pokušaj prelaska u Melillu prvi je veći nakon što je Španjolska prihvatila stajalište prema Zapadnoj Sahari koje je bliskije Rabatovu. U tjednima uoči te promjene stajališta, broj migranata koji su ulazili u dvije enklave više se nego utrostručio u odnosu na isto razdoblje 2021. godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!