11:59 / 27.06.2021.

Autor: T.V./HRT/Hina

Na autobusnoj postaji pronađeni britanski obrambeni dokumenti

Britanski ratni brod HMS Defender

Britanski ratni brod HMS Defender

Foto: Ministry of Internal Affairs of Georgia / REUTERS

Osjetljivi obrambeni dokumenti s podacima o britanskom ratnom brodu HMS Defender, koji je ovaj tjedan bio na naslovnicama zbog incidenta kod Krima, te britanskoj vojsci pronađeni su na autobusnoj postaji, prenose u nedjelju britanski mediji.

Britansko ministarstvo obrane reklo je da je djelatnik koji je povezan s gubitkom dokumenata to prijavio prošli tjedan i ministarstvo je pokrenulo istragu.

Građanin koji je želio ostati neimenovan kontaktirao je BBC nakon što je pronašao 50 stranica povjerljivih dokumenata iza autobusne postaje u Kentu rano u utorak.

Spisi uključuju skup dokumenata koji govore o potencijalnoj ruskoj reakciji na kretanje britanskog broda HMS Defender kroz ukrajinske vode kod Krima u srijedu, dok se u drugima iznose planovi za moguću britansku vojnu prisutnost u Afganistanu.

Ministarstvo obrane objavilo je da je HMS Defender "bio u nedužnom prolasku kroz ukrajinske teritorijalne vode u skladu s međunarodnim pravom" i da se "svi potencijalni čimbenici" uzimaju u obzir pri donošenju "operativnih odluka".

HMS Defender dio je borbene skupine koja je trenutačno na putu u indopacifičku regiju. No prije ovaj mjesec najavljeno je da će se privremeno odvojiti od skupine kako bi izveo "vlastiti skup misija" u Crnom moru.

Razarač se u srijedu sukobio s ruskim snagama krećući se vodama južno od Krima, koji je Rusija anektirala 2014. Rusija tvrdi da su ruski brodovi ispalili hice upozorenja, ali britanska vlada to nije potvrdila, kazavši da se dogodila samo rutinska "vježba pucanja". Moskva je zaprijetila da će odgovoriti ako se incident ponovi.

Britanski premijer Boris Johnson inzistira na tome da se brod imao pravo kretati tim putem iz Odese prema Gruziji jer je to međunarodno priznata tranzitna ruta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!