13:42 / 13.03.2020.

Autor: I.D./HINA

Osnivač www-a: Internet diskriminira žene

Foto: StartupStockPhotos/Pixabay

Foto: StartupStockPhotos/Pixabay

Foto: - / -

Više od polovice ispitanih mladih žena doživljava nasilje na mreži poput spolnog uznemiravanja, prijetećih poruka i objava privatnih fotografija bez njihova pristanka, kaže Beners-Lee.
Žene su na internetu diskriminirane te izložene zlostavljanju, upozorava Tim Beners-Lee, izumitelj World Wide Weba (WWW, W3, Web) u tekstu objavljenom u petak kojim poziva vlade i tvrtke na uvođenje hitnih mjera radi zaštite žena.

- Web za žene i djevojke ne funkcionira. Svijet je ostvario velik napredak u ravnopravnosti spolova, piše Beners-Lee u tekstu objavljenom u povodu 31. rođendana Weba na mrežnoj stranici Word Wide Web Foundation.

Dodao je da su posebno zabrinjavajuće prijetnje kojima su na mreži izložene žene i djevojke - napose ne bjelkinje, pripadnice zajednice LGBTQ i drugih marginaliziranih skupina.

- Više od polovice ispitanih mladih žena doživljava nasilje na mreži, u oblicima kao što su spolno uznemiravanje, prijeteće poruke i objava privatnih fotografija bez njihova pristanka, kaže Beners-Lee pozivajući se na studiju koju je proveo zajedno s WWW Foundation.

- Zbog takvih zlostavljanja žene napuštaju radno mjesto, a djevojke se ispisuju iz škole, no posebno je zabrinjavajuće što stalno zlostavljanje primorava žene na šutnju. Svijet zbog toga gubi mogućnost da one iznose svoja stajališta i zamisli, dodaje.

Osim toga, kaže da su žene u daleko manjem broju od muškaraca imaju pristup internetu, bilo zato što nemaju novca ili znanja, a da to također produbljuje postojeću nejednakost.

Prema studiji koju je objavila zaklada, muškarci imaju 21 posto više izgleda nego žene za pristup internetu, a u manje razvijenim zemljama ta razlika je veća od 52 posto u korist muškaraca.

Vlada i poduzetnici reagiraju presporo kako bi ispravili te nejednakosti, ocjenjuje Tim Berners-Lee.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!