07:55 / 25.05.2021.

Autor: V.G./HRT/Hina

Osude pokušaja nasilnog rušenja vlasti u Maliju

Malijska vojska

Malijska vojska

Foto: Paul Lorgerie / Reuters

Ujedinjeni narodi, glavne afričke organizacije, Francuska, Sjedinjene Države i drugi osudili su u ponedjeljak "pokušaj nasilnog rušenja vlasti" koji je u tijeku u Maliju i upozorili da neće prihvatiti politiku svršenog čina, pa ni eventualnu prisilnu ostavku nositelja prijelazne vlasti koje je vojska uhitila.

UN-ova misija u Maliju (MINUSMA), Zajednica zapadnoafričkih zemalja (CEDEAO), Afrička unija, Francuska, SAD, Velika Britanija, Njemačka i Europska unija u zajedničkom priopćenju traže "trenutačno i bezuvjetno oslobađanje" privremenog predsjednika i premijera koji su u ponedjeljak uhićeni sa svojim suradnicima.

Malijski vojnici, nezadovoljni novom vladom koju je najavila prijelazna vlast, u ponedjeljak su prisilno odveli predsjednika Baha Ndawa i premijera Moctara Ouanea u vojni logor Kati, nekoliko kilometara od Bamaka, u pokušaju nasilnog rušenja prijelazne vlasti u toj zemlji zahvaćenoj ozbiljnom krizom. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!