Osumnjičeni za trovanje Aleksandra Litvinjenka umro u Moskvi

04.06.2022.

13:05

Autor: Hina/HRT/E.L.S.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

Dmitrij Kovtun, jedan od dvojice Rusa koje je Britanija optužila za trovanje kritičara Kremlja Aleksandra Litvinjenka u Londonu 2006., umro je od COVID-a u moskovskoj bolnici, objavila je novinska agencija TASS.

Litvinjenko je umro tjednima nakon što je popio zeleni čaj s radioaktivnim polonijem-210 u londonskom hotelu Millenniumu, gdje se sastao s Kovtunom i drugim osumnjičenikom Andrejem Lugovojem.

Britanski istražitelji pronašli su tragove polonija na mjestima u Londonu gdje su dvojica muškaraca bila, uključujući urede, hotele, zrakoplove i nogometni stadion Arsenala. Nijekali su da su ga otrovali, a Rusija ih je odbila izručiti radi suđenja.

Litvinjenko, britanski državljanin, bio je bivši časnik KGB-a koji je postao otvoreni protivnik ruskog predsjednika Vladimira Putina. Na samrti je optužio Putina da je naredio njegovo ubojstvo, ali Kremlj je uvijek negirao bilo kakvu upletenost.

Sudac u britanskoj istrazi o tom slučaju zaključio je 2016. da je ubojstvo bila operacija ruske špijunske agencije FSB-a koju su vjerojatno odobrili tadašnji ravnatelj FSB-a Nikolaj Patrušev i sam Putin.

TASS je citirao Lugovoja, sada istaknutog člana ruskog parlamenta, koji je rekao da oplakuje smrt "bliskog i vjernog prijatelja".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!