20:18 / 19.10.2018.

Autor: I.H./Hina

Osumnjičeni za ubojstvo bugarske novinarke priznao zločin

-

-

Foto: - / -

Marinova, koja ima sedmogodišnju kćer, bila je uključena u istragu skupine bugarskih novinara o infrastrukturnim projektima koje financira Europska unija, a kojima su upravljale lokalne vlasti.
Bugarin osumnjičen za silovanje i ubojstvo televizijske novinarke Viktorije Martinove priznao je zločin te će biti zadržan u pritvoru, priopćio je u petak sud.

- Policija uhitila Rumunja u sklopu istrage ubojstva bugarske novinarke
- Bugarska oplakuje ubijenu novinarku, EU poziva na brzu istragu
- U Bugarskoj ubijena novinarka

"Da, kriv sam. Ne mogu vjerovati da sam to učinio. Žalim zbog toga", rekao je dvadesetogodišnjak tijekom saslušanja na sudu, izvještavaju bugarski mediji. Rekao je kako je bio pod utjecaje droge i alkohola te kako nije prije toga poznavao žrtvu.

Tijelo tridesetogodišnje novinarke i voditeljice pronađeno je 7. listopada u parku na obali Dunava u gradu Rusu, u blizini granice s Rumunjskom. Osumnjičeni je najprije pobjegao u Rumunjsku, a nakon toga u Njemačku u kojoj živi nekolicina njegovih rođaka gdje je i uhićen.

Nakon deportacije, bugarska je policija zaključila na temelju genetskog materijala kako je on počinitelj, objasnio je u Sofiji bugarski ministar unutarnjih poslova Mladen Marinov. "Prikupili smo mnoštvo dokaza koji sugeriraju da je osoba kriva. Optužen je u odsutnosti  za dva zločina - silovanje i iznimno okrutno ubojstvo s predumišljajem", rekao je bugarski državni tužitelj Sotir Cacarov.

Cacarov je rekao kako istražitelji sumnjaju da je muškarac napao Marinovu zbog seksualnih motiva.

Marinova je radila za TV-postaju TVN iz Rusea koja je emitirala njezinu emisiju "Detektor". U svojoj posljednjoj emisiji 30. rujna predstavila je dva novinara koji su istraživali navodni slučaj korupcije vezano uz fondove EU-a. Rekla je da će njezina nedavno pokrenuta emisija provoditi slične istrage.

Marinova, koja ima sedmogodišnju kćer, bila je uključena u istragu skupine bugarskih novinara o infrastrukturnim projektima koje financira Europska unija, a kojima su upravljale lokalne vlasti.

Njezina smrt ogorčila je mnoge u Bugarskoj, gdje su ljudi frustrirani zbog korupcije i nedjelotvornog pravosuđa koje je kritizirala Europska komisija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!