Otac Virozub: Ruski narod šuti

11.09.2022.

19:27

Autor: Dragan Nikolić/T.V./Dnevnik/HRT

Otac Virozub

Otac Virozub

Foto: HTV / HRT

Svijet je u svibnju obišla vijest o oslobađanju zarobljenog pravoslavnog vojnog kapelana iz Odese, koji je u prvim danima ruske invazije na Ukrajinu poslan u humanitarnu misiju evakuiranja tijela ukrajinskih vojnika s glasovitog Zmijskog otoka, pri čemu je zarobljen. Nakon dva mjeseca u zatvorima na Krimu i u Rusiji te beskrajnih ispitivanja, oslobođen je u razmjeni zarobljenika u Hersonskoj oblasti. Otac Virozub, u razgovoru s našim Draganom Nikolićem u Odesi, danas kaže da ne žali ni zbog čega jer oni po čija je tijela krenuo na Zmijski otok, pokazalo se, živi su i zdravi.

Na kraju ste završili u zatočeništvu, u rukama ruske vojske, koji je možda trenutak tog zatočeništva bio najteži?

- Strašno je i kad te ispituju i kad te tuku. Tukli su gumenim palicama, mučili strujom i elektrošokerom i prisiljavali da kažeš ono što ni sam ne znaš.

Vi ste u zatočeništvu završili kao vojni kapelan pravoslavne crkve. Što nakon svega mislite o Rusiji, o ruskom narodu?

- To što sam ja pravoslavni kapelan njima nije ništa značilo, jer s nama su bila još dva kapelana evangelista. Oni su protestanti. Kako su se ponašali prema meni, tako su se ponašali i prema njima. Ali ovdje se radi o jednom drugom odgovoru. Mene osobno pitali su s kojom službom SBU-a surađujem i u kojoj službi radim, za koji odjel. Rekao sam im da uopće ne radim ni za SBU ni u SBU-u. Zatim su me pitali: A koji je onda smisao biti u kapelanskoj službi? Zašto onda uopće ondje služiš? Kako to da ti ne surađuješ s SBU-om? To znači da se sugerirao odgovor da njihovi svećenici surađuju s FSB-om. Patrijarh Kiril blagoslovio je rusku vojsku da denacificira. A što to znači denacificirati? To znači ubiti. Ubiti Ukrajinu. Ubiti Ukrajince. Kako se treba odnositi prema ubojicama?

A što mislite o ruskom narodu?

- O onima koji njime upravljaju? Ali ruski narod šuti. Jeste li vi vidjeli da je ruski narod ustao i rekao: Mi nećemo krenuti u rat s Ukrajinom? Ne. Ruski narod šuti. Ruska je elita bila dužna ustati i reći da se ne može ratovati s Ukrajinom.

Kako gledate na rasplet ovoga rata? Ima li u konačnici Ukrajine snage pobijediti, obraniti zemlju, svoju cjelovitost, suverenitet?

- Ja bih upravo to želio pitati Europu. Postoji li još snaga da se sačuvaju granice koje je priznao cijeli svijet? Ponavlja li se u ovom trenutku možda kod nas povijest? Kada su se događali gladomori 1932.,1937. i 1938., kada su se dogodili pogrom i deportacija Ukrajinaca u Sibir cijela je Europa šutjela. Sada se Europa počinje buditi i uviđa s kojim se zlom bori Ukrajina. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!