Otkazani božićni sajmovi u Njemačkoj, u Izraelu počelo cijepljenje djece

23.11.2021.

12:32

Autor: Dnevnik/HRT/IMS

Cijepljenje

Cijepljenje

Foto: Corinna Kern / REUTERS

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn poziva građane na cijepljenje jer se COVID-19 sve brže širi i stopa zaraženih najveća je od početka pandemije. Stručnjaci upozoravaju da bi ovaj četvrti val mogao biti i najgori. Najteža je situaciji u Saskoj. U većini pokrajina uvodi se tzv. pravilo 2G prema kojemu necijepljeni ni s negativnim testom ne mogu ući u ugostiteljske objekte, muzeje, kazališta i sl. Većina božićnih sajmova u Njemačkoj je otkazana.


- Na kraju ove zime gotovo svi u Njemačkoj - može se to nazvati i pomalo cinično - bit će cijepljeni, oporavljeni ili mrtvi. Ali to je zapravo tako. Kod vrlo zarazne delta-varijante to je vrlo, vrlo vjerojatno - i zato preporučujemo hitno cijepljenje. Onaj tko nije cijepljen zarazit će se bez zaštite sljedećih mjeseci, osim ako kroz život ne ide vrlo, vrlo pažljivo. Dakle, imunitet će se postići, pitanje da li cijepljenjem ili infekcijom, a mi izričito preporučujemo put cijepljenja, rekao je Jens Spahn, njemački ministar zdravstva.

video thumb

Izrael je počeo s cijepljenjem djece od 5 do 11 godina. Mališani te dobi čine gotovo polovinu aktivnih slučajeva zaraze u Izraelu. Epidemiolozi se nadaju da će novom kampanjom cijepljenja zaustaviti eksponencijalni rast i spriječiti novi val COVID-a. Djeca će se cijepiti Pfizerovim cjepivom. U anketi tamošnjeg zavoda za zdravstvo, 41 posto roditelja najavilo je da će cijepiti djecu, 38 posto je protiv, a 21 posto je neodlučno. Izrael ima relativno mlado stanovništvo i 1 cijelo 2 milijuna djece u dobi je između pet i 11 godina.

- Došla sam kako bi se cijepila moja dva najmlađa djeteta. Najstarije se već cijepilo. Mislim da je to vrlo bitno i vjerujem u cjepivo, rekla je Lyn Sonod, majka.

- Dugo smo bili u karanteni i vrijeme je da djeca krenu u školu, da se bave različitim aktivnostima. Vrlo smo uzbuđeni što ih možemo cijepiti i početi normalno živjeti, rekla je Katy Bai Shalom, majka.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!