Otkrivena tajna kineska policijska postaja u New Yorku, dvojica uhićena

17.04.2023.

21:30

Autor: M.Š./Hina/HRT

Špijunaža - ilustracija

Špijunaža - ilustracija

Foto: Tommaso79 / Shutterstock

Američki policijski službenici uhitili su dva građanina New Yorka zbog navodnog upravljanja kineskom "tajnom policijskom postajom" u kineskoj četvrti na Manhattanu, rekao je u ponedjeljak savezni tužitelj u Brooklynu u priopćenju.

Šezdesetjednogodišnji Liu Jianwang i 59-godišnji Chen Jinping se suočavaju s optužbama za ometanje pravde i za udruživanje u svrhu djelovanja kao agenti kineske vlade bez da su za to obavijestili američke vlasti, rekli su tužitelji.

Očekuje se da će se pojaviti pred saveznim sucem u Brooklynu kasnije u ponedjeljak.

Optužbe su se pojavile u vrijeme kad ministarstvo pravosuđa povećava broj istraga onoga što naziva pokušajima "transnacionalnog ugnjetavanja", koje obavljaju američki protivnici poput Kine i Irana radi zastrašivanja političkih protivnika koji žive u Sjedinjenim Državama.

- Ovaj sudski postupak otkriva očito kinesko kršenje suvereniteta naše nacije uspostavljanjem tajne policijske postaje usred New Yorka, rekao je u priopćenju Breon Peace, glavni savezni tužitelj u Brooklynu.

Tužitelji su rekli da je Liu 2018. godine nastojao uvjeriti osobu, koju Kina smatra bjeguncem, da se vrati kući.

Dodali su da je ta osoba prijavila da je bila uznemiravana i da joj se prijetilo.

Kineska vlada je 2022. od Liua zatražila da pomogne locirati pojedinca koji živi u Kaliforniji, a kojeg je smatrala prodemokratskim aktivistom, rekli su tužitelji.

Dodali su da je dvojac priznao američkom Saveznom istražnom uredu FBI-u da su obrisali svoju korespondenciju s kineskom vladom nakon što su doznali da se nalaze pod istragom.

Savezni tužitelji su optužili više od deset kineskih državljanina i drugih zbog provođenja nadzora i uznemiravanja disidenata koji žive u SAD-u, uključujući i nasilne pokušaje repatrijacije osoba koje Kina smatra bjeguncima.

Optužbe su se pojavile nakon što je šef FBI-a Christopher Wray odboru Senata u studenom rekao da je "veoma zabrinut" zbog prisutnosti takvih postaja u američkim gradovima.

Kazao je da kineska vlada uspostavljanjem policijske prisutnosti u SAD-u "krši suverenitet" i zaobilazi suradnju s domaćom policijom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!