10:06 / 20.12.2021.

Autor: Hina/HRT

Otkriveni masovni zločini u Mjanmaru

Mjanmaska vojska/Ilustracija

Mjanmaska vojska/Ilustracija

Foto: R. Bociaga / Shutterstock

 Mjanmarska vojska izvršila je više masovnih zločina nad civilima u srpnju prošle godine, što je dovelo do smrti barem 40 osoba, navodi u ponedjeljak BBC rezultate vlastite istrage.


Očevici i preživjeli su rekli da su vojnici, neki u dobi od tek 17 godina, okupili stanovnike sela, odvojili muškarce i ubili ih. Video snimke i fotografije incidenta naizgled pokazuju da je većina ubijenih najprije bila mučena, a potom pokopana u plitkim grobovima.


Ubojstva su se dogodila u srpnju 2020., na četiri različita mjesta u gradskom području Kani, inače utvrdi opozicije u regiji Sagaing u Središnjem Mjanmaru.


Vojska nailazi na otpor civila otkad je državnim udarom u veljači preuzela kontrolu nad zemljom, srušivši demokratski izabranu vladu s Aung San Suu Kyi na čelu.


Najviše ubojstava u selu Yin


BBC je razgovarao s 11 svjedoka u Kaniju i usporedio njihove tvrdnje sa snimkama mobilnih telefona i fotografijama koje je skupio Myanmar Witness, britanska nevladina organizacija koja istražuje kršenje ljudskih prava u Mjanmaru.


Najviše ubojstava zbilo se u selu Yin, gdje je barem 14 muškaraca mučeno ili pretučeno na smrt, a njihova su tijela bačena u šumski jarak.


Svjedoci u Yinu, čija su imena uskraćena javnosti kako bi se zaštitili njihovi identiteti, BBC-u su rekli da su muškarci bili vezani užetom i pretučeni prije nego što su ubijeni.


- Nismo mogli podnijeti prizor pa smo plačući spustili pogled, rekla je jedna žena, čiji su brat, nećak i šogor ubijeni.


- Preklinjali smo ih da to ne čine. Nije ih bilo briga, rekla je i dodala da su prisutne žene pitali jesu li njihovi muževi među muškarcima i rekli da se mogu oprostiti od njih ako jesu.


Čovjek koji je uspio izbjeći masakr rekao je da su vojnici satima nanosili strašne ozljede muškarcima prije nego što su umrli.


- Bili su svezani, udarani kamenjem i kundacima i cijeli dan su mučeni, rekao je preživjeli. Neki su vojnici izgledali mlado, možda su imali 17 ili 18 godina, no neki su bili zaista stari. S njima je bila i žena, dodao je.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!