17:59 / 17.10.2018.

Autor: HRT

Otmičar u Kölnu imao islamističke motive

-

-

Foto: - / -

Istražuje se je li osumnjičeni izveo napad uz pomoć IS-a ili druge terorističke organizacije i je li bilo pomagača.
Njemački tužitelji rekli su da postoje dokazi kako je Sirijac koji je uzeo taokinju u Kölnu u ponedjeljak imao radikalne islamističke pobude.

Savezni državni tužitelj rekao je kako su svjedoci rekli da muškarac, identificiran kao Mohamed A.R., rekao da je pripadnik Islamske države te kako im se želi priključiti i otputovati u Siriju. Svoje je zahtjeve iznio preko telefona, da mu se dopusti da otputuje IS-u u Siriju, navodi tužitelj u izjavi.

Köln: Završila talačka kriza, policija ne isključuje da je motiv terorizam

"Na temelju dosadašnjeg uvida, ima dovoljno naznaka da je na djelu radikalna islamistička pozadina", rekao je.

Policija je jučer izvijestila da je osumnjičeni bio u komi nakon što ga je policija nekoliko puta nastrijelila, no njegov život nije u opasnosti.

Incident se dogodio u ponedjeljak oko podneva kad je napadač zapalio molotovljev koktel u poslovnici brze hrane, pri čemu je ozlijedio 14-godišnjakinju. Kad se aktivirao protupožarni sustav napadač je istrčao i potražio zaklon u ljekarni u istom kompleksu, gdje je uzeo taokinju.

Posebna policijska jedinica ušla je u taj prostor nakon dva sata tijekom kojih su vođeni pregovori. Policija je pucala na otmičara i teško ga ozlijedila, a taokinja je oslobođena s lakšim ozljedama.

Tužitelji kažu da se istražuje je li osumnjičeni izveo napad uz pomoć IS-a ili druge terorističke organizacije i je li bilo pomagača.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!