14:53 / 27.02.2021.

Autor: HRT/Hina

Otmičari oslobodili nigerijske učenike, potraga za 300 otetih djevojčica još traje

Naoružani napadači oslobodili su u subotu 27 učenika koje su prošli tjedan oteli iz škole u sjevernoj državi Nigeru

Naoružani napadači oslobodili su u subotu 27 učenika koje su prošli tjedan oteli iz škole u sjevernoj državi Nigeru

Foto: Afolabi Sotunde / Reuters

Naoružani napadači oslobodili su u subotu 27 učenika koje su prošli tjedan oteli iz škole u sjevernoj državi Nigeru, dok sigurnosne snage i dalje traže više od 300 učenica otetih u obližnjoj državi.

Škole u sjevernoj Nigeriji postale su mete masovnih otmica zbog otkupnine. Napadači upadaju u skupinama, mnogi su na motorima i naoružani puškama.

Dvadeset i sedam učenika, troje članova školskog osoblja i 12 članova obitelji otela je naoružana banda koja je upala u vladinu srednju školu za znanost u okrugu Kagara u državi Niger. U napadu su ubili dječaka.

Reutersov svjedok vidio je dječake nakon puštanja kako s naoružanim osiguranjem hodaju prašnjavim selom, neki posrću i traže vodu. Vladin dužnosnik rekao je da su u dobi između 15 i 18 godina.

- Oteti učenici i osoblje vladine škole u Kagari te njihovi rođaci pušteni su na slobodu i preuzela ih je vlada države Niger, napisao je u tvitu guverner Abubakar Sani Bello.

Učenici su oslobođeni samo dan nakon napada na školu u državi Zamfari, gdje su naoružani ljudi zarobili 317 djevojčica.

Nedavni napadi izazvali su zabrinutost zbog porasta nasilja naoružanih bandi i islamističkih pobunjenika. Džihadistička skupina Boko Haram i ogranak Islamske države izvode otmice na nemirnom sjeveroistoku Nigerije.

Nemiri su postali politički problem za predsjednika Muhamadua Buharija, umirovljenoga generala i bivšeg vojnog zapovjednika koji se proteklih mjeseci suočio sa sve većim kritikama zbog napada naoružanih skupina lokalno poznatih kao "banditi".

Buhari je zbog pogoršanja nasilja u Nigeriji ovaj mjesec smijenio svoje dugogodišnje vojne zapovjednike.

U prosincu su naoružani napadači upali u školu u sjeverozapadnoj državi Kacini i oteli gotovo 350 dječaka, koje su nakon toga spasile snage sigurnosti.

Nasilje i nesigurnost dodatno otežavaju tešku ekonomsku situaciju s kojom se suočavaju građani u najmnogoljudnijoj afričkoj zemlji i najvećem izvozniku nafte, koja se bori s padom prihoda zbog pada cijena sirove nafte uz utjecaj pandemije covida-19.

Boko Haram je 2014. u najvećoj otmici iz škole oteo više od 270 učenica u gradu Čiboku. Oko 100 njih i dalje se vodi kao nestalo.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!