12:11 / 05.09.2018.

Autor: D.N./S.M./HRT/Hina

"Otvaranje pitanja drugih granica dovelo bi do destabilizacije regije"

-

-

Foto: - / -

U Banjoj Luci traje neformalni sastanak ministara vanjskih poslova Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi.
U Banjoj Luci je održan neformalni sastanak ministara vanjskih poslova regionalne inicijative Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP), kojom BiH trenutačno predsjeda.

Pozivu domaćina, ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnatka od kolega su se u konačnici odazvali njih samo troje, hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić te šefovi diplomacija Srbije Ivica Dačić i Crne Gore Srđan Darmanović. Kosovski ministar Behgjet Pacolli otkazao je dolazak nakon što mu je predsjednik Republike Srpske u BiH Milorad Dodik poručio da je u Banjoj Luci nepoželjan.

Paccoli je odustajanje od dolaska u Banju Luku objavio na svom Twitter profilu upozoravajući istodobno kako su Dodik i njegovo bahato ponašanje razlog za zabrinutost svih. Zbog prijetnji i zapreka koje je meni i mom izaslanstvu stvorio predsjednik RS Milorad Dodik, unatoč pozivnici ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnadka otkazao sam sudjelovanje na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica SEECP-a u Banjoj Luci. Dodik predstavlja razlog za zabrinutost svih na zapadnom Balkanu, napisao je šef kosovske diplomacije.

Dodik je u ponedjeljak izjavio kako Paccoli nije dobrodošao u Banju Luku nazvavši ga pritom ministrom lažne države, a dodao je i kako njegov posjet vidi kao provokaciju usmjerenu protiv RS.

Ministar vanjskih poslova Kosova ne slaže se s politikom razmjene teritorija većinski srpskog dijela Kosova za većinski albanski na dijelu juga Srbije u Preševskoj dolini. On predlaže stvaranje zajedničke ekonomske zone. Sasvim je sigurno da bi prihvaćanje prekrajanja granica i novo razgraničenje između Srbije i Kosova izazvalo domino efekt na području Balkana. Sigurno je da bi prvi domino pao ovdje u Banjoj Luci, kazao je HRT-ov novinar Dragan Nikolić.

Komentirajući ideju srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića o promjeni granica između Srbije i Kosova ministrica Pejčinović Burić kazala je da Hrvatska drži da otvaranje pitanja razmjene teritorija nije dobro u kontekstu stabilnosti jugoistoka Europe.

Na opasnost razmjene teritorija prošli su tjedan upozorila i trojica bivših visokih međunarodnih predstavnika u BiH. Nema sumnje da se takvim dogovorom riskiraju trenutačni dogovori kao što je onaj u Makedoniji, potkopava jedinstvo države kao što je BiH, ohrabruju oni koji priželjkuju razmjenu teritorija na drugim mjestima kao što je Ukrajina i vjerojatno će dovesti do egzodusa manjina iz njihovih trenutačnih prebivališta, napisali su u otvorenom pismu šefici europske diplomacije Federici Mogherini švedski, britanski i njemački diplomati Carl Bildt, Paddy Ashdown i Christian Schwarz Schilling.

SEECP ima trinaest država sudionica: Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Bugarsku, Grčku, Hrvatsku, Makedoniju, Moldovu, Rumunjsku, Srbiju, Tursku, Sloveniju te Kosovo.

Proces je pokrenut 1996. godine u Sofiji s ciljem jačanja regionalne suradnje i stvaranja klime povjerenja, dobrosusjedstva i stabilnosti. Bosna i Hercegovina je svoje drugo predsjedanje SEECP-om preuzela u travnju 2018. godine od Slovenije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!