15:22 / 12.12.2021.

Autor: V.G./Hina/HRT

Otvoren hrvatsko-alžirski gospodarski forum radi jačanja razmjene i suradnje tvrtki

Otvoren hrvatsko-alžirski gospodarski forum

Otvoren hrvatsko-alžirski gospodarski forum

Foto: Gordan Grlić Radman / Twitter

Hrvatski i alžirski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i Ramtane Lamamra otvorili su u nedjelju u Alžiru gospodarski forum koji bi trebao potaknuti trgovinsku razmjenu i suradnju tvrtki od brodogradnje i marikulture do IT sektora i turizma, priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova.


Hrvatske kompanije već su dugo prisutne na alžirskom tržištu, od sustava opskrbe pitkom vodom grada Alžira preko izgradnje niza cesta i brana do elektroenergetskih objekata.

Zainteresirane su za suradnju s alžirskim gospodarstvenicima, posebno u sektorima brodogradnje, marikulture, izgradnje luka i vodne infrastrukture, agrikulture, energetike, informacijsko-komunikacijskih tehnologija, kao i turističkog sektora.

- Složili smo se da ćemo udružiti snage kako bismo nove gospodarske potencijale koje smo zajedno identificirali pretvorili u konkretnu suradnju, rekao je Grlić Radman.

Pozvao je alžirske tvrtke da hrvatske luke koriste za plasman svojih proizvoda u Europu, iznio mogućnosti ulaganja u nove industrijske i poslovne zone u Hrvatskoj te ih pozvao na ulaganja.

Drugog dana posjeta Grlić Radman se susreo s alžirskim predsjednikom Abdelmajidom Tebbouneom s kojim je razgovarao o snaženju gospodarske suradnje dviju zemalja, o važnosti mira i stabilnosti na sjeveru Afrike, kao i o Bliskoistočnom mirovnom procesu.

Razmijenili su mišljenja i o važnosti suzbijanja terorizma i ilegalnih migracija te potrebi za snažnijom kontrolom migracijskih tokova.

- Radujemo se daljnjem snaženju naših prijateljskih odnosa, temeljenima na dugogodišnjem uzajamnom razumijevanju i partnerstvu, a koji su i dio partnerstva Europske unije i Alžira. Siguran sam da će sve jači politički odnosi dviju zemalja stvoriti više mogućnosti za gospodarsku suradnju i investicije, rekao je Grlić Radman.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!