Otvoren summit ASEAN-a dok traje napetost s Mijanmarom

11.11.2022.

07:57

Autor: V.K./HRT/Hina

ASEAN summit

ASEAN summit

Foto: Cindy Liu / REUTERS

Godišnji sastanak na vrhu ASEAN-a otvoren je u petak u Phnom Penhu, gdje su filipinski predsjednik Ferdinand Marcos mlađi i kambodžanski premijer Hun Sen istaknuli da treba biti "strpljiv" s Mijanmarom, koji ne sudjeluje na summitu.


Čelnici deset članica Saveza zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) okupili su se u hotelu u kambodžanskome glavnom gradu, iskoristivši prigodu da snime 'obiteljsku' fotografiju na kojoj nije bilo zapovjednika mijanmarske hunte.

Drugu godinu zaredom Min Aung Hlaing nije dobio pozivnicu svojih kolega.

ASEAN i Mijanmar prekinuli su komunikaciju pošto je regionalni blok optužio Naypyidaw da ne poštuje plan donesen lani za izlazak zemlje iz kaosa u koji je upala nakon državnog udara u veljači 2021.

Čelnici ASEAN-a mogli bi zaoštriti ton prema hunti koja ih je upozorila da to može imati loše posljedice.

Nekoliko organizacija za ljudska prava pritisnule su ASEAN da donese čvršće mjere, poput Europske unije koja je u utorak ponovno proširila sankcije protiv mijanmarskih čelnika.

Indonezijski predsjednik Joko Widodo i singapurski premijer Lee Hsien Loong, koji su se sastali u četvrtak, izrazili su "razočaranost zbog toga što se hunta nije obvezala" na rješavanje krize, rekla je u priopćenju indonezijska ministrica vanjskih poslova Retno Marsudi.

No Hun Sen je u četvrtak poručio Ferdinandu Marcosu mlađem da treba biti "strpljiv", što znači da su neke zemlje članice ASEAN-a, privržene načelu neupletanja, i dalje oprezne s Mijanmarom.

- Vaša preporuka da budemo strpljivi možda je najbolje što trenutno možemo učiniti. No uvijek možemo učiniti više što se tiče sudjelovanja u Mijanmaru, rekao je filipinski čelnik Hun Senu, navodi se u priopćenju objavljenom u petak.

Kambodžanski premijer nije izrijekom spomenuo Mijanmar u svom govoru na otvorenju summita.

- Moramo biti oprezni jer je društveno-gospodarska situacija u ASEAN-u i u ostatku svijeta krhka i podijeljena. U kritičnom smo i najneizvjesnijem trenutku, istaknuo je.

ASEAN se tijekom dana treba sastati i sa svojim glavnim partnerima kao što su Kina i Južna Koreja koje zastupaju premijer Li Keqiang, odnosno predsjednik Yoon Suk-yeol.

Američki predsjednik Joe Biden treba u subotu ujutro doputovati u Phnom Penh.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!