08:28 / 01.09.2020.

Autor: Kristina Pešić/Dnevnik 1/B.A./HRT/Hina

Otvorene škole diljem Europe usprkos kritikama mnogih nastavnika i roditelja

Foto: Alexandra_Koch/Pixabay

Foto: Alexandra_Koch/Pixabay

Foto: - / -

Mnogi nastavnici i roditelji boje se da će ponovno otvaranje škola ubrzati širenje bolesti COVID-19, ali vlade ustraju na tome da to treba nastaviti.
Škole diljem Europe su otvorene usprkos kritikama mnogih nastavnika i roditelja da će ponovno otvaranje škola ubrzati širenje zaraze koronavirusom. Maske su postale neizostavan dio učeničke opreme.

Mnogi nastavnici i roditelji boje se da će ponovno otvaranje škola ubrzati širenje bolesti, ali vlade ustraju na tome da to treba nastaviti.

Francuski učenici vraćaju se u škole danas, nakon temeljitih priprema i dvomjesečne ljetne stanke koja je slijedila nakon dva tjedna obvezne nastave uoči praznika. Nastavnici i učenici u dobi između 11 i 18 godina moraju nositi maske i u zatvorenom i na otvorenom. Neki su izabrali i stroži pristup. 

- Kad djeca dođu pred školu, prvo dezinficiraju ruke, zatim stanu na ovaj križić kako bismo im izmjerili temperaturu, što automatski obavi ovaj uređaj, kaže Arielle Perronnet iz dječjeg vrtića u Le Cannetu.

Nastava je počela i u Belgiji, Češkoj, Srbiji, Sloveniji. Škole moraju osigurati fizički razmak među razredima, redovito pranje ruku i zračenje prostora. Maske su obvezne za sve učenike u zajedničkim prostorima. To su mjere koje u širem ili užem opsegu dočekuju povratnike u škole diljem Europe ovaj mjesec.

U Češkoj će, primjerice, maske biti obvezne kada epidemiolozi u lokalnim sredinama izdaju upozorenje.

- Bit će ovo posebna jesen i proljeće, ali zajedničkim snagama možemo uspjeti. Molim vas - budite odgovorni u školama, ali i izvan škole i u svojim obiteljima, apelirao je Robert Plaga, češki ministar obrazovanja.

Istodobno, maske su im postale obvezne u javnom prijevozu, bolnicama i institucijama. Što ako se pokaže da nošenje maski ne zaustavlja širenje zaraze, pitaju se zabrinuti učitelji i roditelji, ali od povratka u škole se ne odustaje.

Učenici u Belgiji također se vraćaju u škole danas, a u Njemačkoj su se vratili prošli mjesec. Maske su obavezne i u Grčkoj, gdje se povratak učenika u škole očekuje sljedeći ponedjeljak, s najviše 25 u razredu. U Engleskoj i Walesu, gdje se djeca vraćaju ovaj tjedan u škole nakon šest mjeseci, vlada je prvotno rekla da maske u školi neće biti nužne, no promijenila je odluku prošle srijede. U novim smjernicama savjetuje se da osoblje i učenici u dobi 11-18 godina nose maske u hodnicima i zajedničkim prostorima, u mjestima s lokalnim mjerama protiv virusa.

Španjolska vlada ustraje na tome da djeca iznad 6 godina moraju sve vrijeme nositi maske i najmanje pet puta dnevno prati ruke. Djeca bi morala održavati razmak od 1,5 metra jedno od drugoga, a regionalne vlasti uposlile su dodatne nastavnike da smanje broj djece u razredima. Međutim mnogi španjolski nastavnici i roditelji osjećaju da mjere nisu dovoljne ili da su uvedene u prekratkom vremenu, uoči početka nastave, da budu propisno provedene.

Mercedes Sardina, predstavnica nastavnika u Fuenlabradi, južnome madridskome predgrađu, sumnja da će regionalne vlasti moći uposliti dodatne nastavnike kako su obećali. Usporedila je to s pokušajem pripreme vjenčanja u tri dana "kad niste ništa učinili. Čak ni kupili haljinu", rekla je.

U Francuskoj profesorica Sophie Venetitay, iz glavnog sindikata srednjoškolskih nastavnika, ustvrdila je: "Nedostaju nam jasna pravila o svemu što se događa izvan učionica. Na primjer, u knjižnici, možemo li dati učeniku da posudi knjigu koja je upravo vraćena?". Zabrinuti roditelji rekli su da prije svega žele izbjeći ponovnu karantenu.

Pojedine će se škole možda ponovno zatvoriti, ali o tome će se odlučivati od slučaja do slučaja, rekao je jučer francuski ministar obrazovanja Jean-Michel Blanquer.

U SAD-u nemaju sve savezne države isti pristup.

- Mislim da smo mi u New Yorku spremni za povratak u škole. Nedostajemo jedni drugima, kontakti s ljudima iznimno su važni i mislim da ne smijemo podcjenjivati zajedničko učenje, rekla je Shari Camhi iz školskog sindikata Baldwin u New Yorku.

Roditelji osnovnoškolaca mogu izabrati hoće li djecu slati u škole ili će učiti na daljinu. Srednjoškolci će pak pola tjedna u školu, ostatak kod kuće. Tako će izgledati nova normalnost ove školske godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!