Avdagić: Srbija nije spremna na otvoreni sukob s Kosovom i NATO-om

31.05.2023.

22:22

Autor: Otvoreno/HRT/IMS

Otvoreno o stanju na Kosovu

Otvoreno o stanju na Kosovu

Foto: HTV / HRT

Na sjeveru Kosova nastavljaju se prosvjedi Srba. Već treći dan okupljaju se u Leposaviću i ispred zgrade općine u Zvečanu. Nerede u kojima su ozlijeđeni međunarodni vojnici i prosvjednici osudili su dužnosnici NATO-a, Europske unije i Sjedinjenih Država. Tema sigurnosti u nemirnom zapadnom Balkana važna je za Europu, pa se o problemima razgovara i na GLOBSEC Forumu u Bratislavi posvećenom europskoj globalnoj sigurnosti. 

Galerija
Denis Avdagić, Foto: HTV/HRT
prof. dr. sc. Goran Bandov, Foto: HTV/HRTNexhmedin Spahiu, Foto: HTV/HRTdr. sc. Gordan Akrap, Foto: HTV/HRT

Stanje na Kosovu konstantno tinja, a deeskalacija nikako da se dogodi, ustvrdio je u emisiji "Otvoreno" Goran Bandov, rukovoditelj Središnjeg ureda za međunarodne odnose i održivi razvoj Sveučilišta u Zagrebu.

- Situacija u Beogradu je značajno nestabilnija za predsjednika Vučića i zbog toga se izvlači jedan as u rukavu - Kosovo - koje odvlači pozornost sa situacije u Srbiji, rekao je Bandov dodajući da nije iznenađen situacijom koja se zbiva u susjedstvu.

Denis Avdagić, vanjskopolitički analitičar, rekao je kako se ovakva situacija na sjeveru Kosova mogla očekivati.

- Onoga trenutka kada su padale ostavke na sjeveru Kosova, bilo je jasno gdje to ide. Najgore od svega, kad postavite stvari u onome što su zahtjevi Beograda i Srba na sjeveru Kosova, to je tzv. zajednica srpskih općina. Kako je mislite napraviti, ako su svi dali ostavke? To vam govori koliko su istvoremeno nespremni na dogovore i sporazume, rekao je Avdagić.

Avdagić je rekao kako je Kosovo uteg, ali istovremeno i džoker u rukavu Aleksandra Vučića kojim uvijek može zakomplicirati situaciju.

- Tko je pozivao da se bojkotira izbore?  Nitko drugi nego srbijanska vlada koju kontrolira Vučić. Stvari su vrlo jasne, rekao je Avdagić.

Vučić je u današnjem intervjuu za CNN pozvao Srbe na mir. Kaže da je srpska strana učinila sve dogovoreno bruxellskim sporazumom iz 2013. dok Priština nije ispunila svoju jedinu obvezu - formiranje zajednica srpskih općina.

Tko je kriv za ovu situaciju?


Nexhmedin Spahiu, profesor političkih znanosti na AAB Sveučilište u Prištini, rekao je kako je ovakav ishod događaja Vučić nagovijestio još u siječnju.


- Povod je to što je vlada Kosova odlučila postaviti zastavu na sjeveru Kosova, ali da nije bilo toga, bio bi drugi povod, rekao je Spahiu.


Na pitanje kako gleda na osude koje stižu od strane međunarodne zajednice, Spahiu je ustvrdio kako se obično osuđuje slabiju stranu bez obzira tko je kriv.


- Ili zapad ima namjeru napasti Srbiju i uvući je u zamku. To je isti scenarij kao kada je počeo rat na Kosovu kad je Galbraith nazvao oslobodilačku vojsku Kosova terorističkom i onda je uslijedila ofenziva srpskih snaga na Kosovo, masakri, a onda je slijedio i napad na na Beograd. Može biti i to, rekao je Spahiu.


- Nije kosovska policija ozlijedila nikoga. Opaske zašto je jedna suverena država stavila svoje zastave na svom teritoriju djeluju zaista apsurdne, ali očito imaju neki cilj, dodao je Spahiu.

Nepriznavanjem Kosova, istaknuo je Spahiu, Srbija je pokazala krajnje neprijateljstvo.

- Srbija je kočnica razvitka, ne samo Kosova, nego i okolnih zemalja, poručio je.

Novi plan za zapadni Balkan


Predsjednica EK Ursula von der Leyen nazavala je napade zabrinjavajućima i najavila novi plan za zapadni Balkan. Francuski predsjednik Macron za napade je optužio vlasti u Prištini. SAD i EU pozivaju na deeskalaciju.

Bandov smatra da bi EU, odnosno zapad, trebali više osluškivati ljude koji imaju znanje i iskustvo na ovim prostorima.

- Zapad bi morao više slušati zemlje koje su nekad bile dio Jugoslavije, koje imaju iskustvo i suživot s ovim prostorom. I Hrvatska i Slovenija puno bolje razumiju taj prostor nego što ga može razumjeti netko izrazito udaljen. To je jedan korak naprijed, rekao je Bandov.

Svi dosadašnji pokušaji pokazuju da se konstantno igralo na pogrešne karte. 

- Pokušaji udobrovoljavanja Vučića i Srbije ne idu u dobrom smjeru. Ovo što se sada događa na Kosovu je dokaz nefunkcioniranja zapadnoeuropskih koncepata koji nisu održivi. Zapad bi morao pronaći održivije koncepte i sugovornike s kojima može graditi budućnost, poručio je.

Vučićev dnevno-politički teatar


Ovo nije prvi put da je došlo do eskalacije sa strane Srbije, istaknuo je Avdagić i dodao da se do sada nikada ništa nije dogodilo.

- Prilično sam siguran da se ni sada neće ništa dogoditi. Srbija nije spremna na otvoreni sukob, ni s NATO-om ni sa Kosovom. Ova priča spada u dnevno-politički teatar Srbije u kojem je Vučić istovremeno redatelj, glavni glumac, kostimograf. On to sve kreira u onoj mjeri koja njemu odgovara, rekao je Avdagić.

Međutim, naglasio je kako tenzije ne doprinose boljoj situaciji u Srbiji. Smatra da je kranje vrijeme da se shvati da se ovim putem više ne može dalje.

- Radikalizirate sve na tom prostoru i dobijate ljude koji će radi ganjanja nekakve pravde možda i sami reagirati, upozorio je Avdagić.

Bandov je dodao kako Srbija ima veliki problem - nemogućnost da se suoči s prošlošću i istinom.

- Nitko u Srbiji ne govori istinu gdje se Srbija trenutno nalazi i da je Kosovo neovisna država, rekao je Bandov. 

Je li Kurti pogriješio?


Gordan Akrap, Institut za istraživanja hibridnih sukoba, Sveučilište Sjever, slaže se da je srpska politika glavni krivac za sve što se događa na zapadnom Balkanu.


NATO je otkazivanjem zajedničke vojne vježbe, rekao je Akrap, poslao Kosovu vrlo ozbiljnu poruku.


- Mislim da je u zadnjih 20-ak godina otkazana samo Rusiji i Bjelorusiji zbog agresije na Ukrajinu, zna se da je to jasna politička odluka. Treba biti strpljiv i mudar u izgradnji države i ne nasjedati na srpske klopke, kao što je bio poziv da se ne izađe na izbore, rekao je Akrap.


Priština mora raditi na osnivanju zajednice srpskih općina na sjeveru Kosova.

- Ta zajednica nema nikakve bitne utjecaje ni političke i administrativne ovlasti. Da je Kurti bio strpljiv, šahovskim rječnikom, matirao bi u par poteza Vučića i njegovu vlast, a ovako im je dao prostor da dišu, rekao je Akrap.

Uvjeren je da će osim Kosova i Srbija snositi ozbiljne političke, gospodarske i financijske posljedice.

- Netko će morati odgovarati za 40-ak ozlijeđenih pripadnika NATO snaga. Činjenica je da će se sada ispod stola izvršiti brojni pritisci na obje strane, rekao je Akrap.

Zaključuje kako je Kurti ovime spriječio proces Vučićeve detronizacije u Srbiji.

- Pitanje je kakve će sada poruke odjekivati na prosvjedima u Srbiji kojima će Vučić pokušati manipulirati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!