Otvoreno o ratnim zločinima u Ukrajini

05.04.2022.

22:11

Autor: T.D./Otvoreno/HRT

Gosti u emisiji "Otvoreno"

Gosti u emisiji "Otvoreno"

Foto: Otvoreno / HRT

Sve je više snimki ruskih ratnih zločina u ukrajinskim gradovima. Rusi tvrde da je u pitanju ukrajinska propaganda. Ukrajinci traže neovisnu međunarodnu istragu. Hoće li počinitelji biti privedeni pred lice pravde? Koji su instrumenti pritiska da se to dogodi? Može li se ukrajinska kriza preliti na Balkan?

Stručnjak za sigurnost Gordan Akrap rekao je kako će se ruska vojska najvjerojatnije povući sa sjeveroistoka Ukrajine.

- Oni drže komunikaciju, a ne drže prostor. Jednostavno, vojska se ne može održati jer nisu ispunjeni strateški ciljevi. Vrlo je vjerojatno da će se ruska vojska povući s ostalom vojskom koja se povukla oko Kijeva. To je put preko tisuću kilometara željeznicom preko Bjelorusije, kroz Rusiju do Harkiva. U tom području će se vjerojatno reorganizirati i obnoviti postrojbe. Treba reći da se ne mogu više obnoviti s onim profesionalnim sastavom kakav je bio. Njihove napadačke sposobnosti biti će znatno slabije, nego što su bile početkom rata, rekao je Akrap.  

Akrap: Rusi nemaju tu snagu ni tehnološku moć suočiti se sa zapadnim sredstvima

Istaknuo je kako su Rusi odustali od napada na Odesu kopnenim putem jer nemaju više snage.

- Ukrajinske oružane snage oslobodile su Mikolajiv i krenule su prema Hersonu kako bi odvukle dio napadačkih postrojbi ruskih oružanih snaga koje idu pravcem preko Zaporožja na sjeveroistočni dio. Ukrajina je naoružana s brojnim protuoklopnim i protuzračnim sustavima, dobivaju besposadne letjelice koje imaju mogućnost nanošenja ozbiljne štete pješaštvu. Postoji velika vjerojatnost da će dobiti najmodernije pametno oružje. Rusi svoje sustave nisu nigdje testirali. Testirali su ih u Siriji i na poligonima u Rusiji, ali ih nikad nisu suočili sa zapadnim sredstvima. To je ozbiljan problem. Vidi se od prvog dana da Rusi nemaju tu snagu ni tehnološku moć suočiti se sa zapadnim sredstvima. Ukrajina je u ovih pet tjedana mobilizirala i obučila veliki broj ljudi i nisam siguran da će oni uspjeti na takav način, rekao je Akrap.

Novinar Gordan Malić komentirao je analogiju Vukovar-Mariupolj koja se nameće u medijima i rekao da je stanje u Mariupolju vjerojatno još gore.

- Iz snimaka se vidi da je to jedan potpuno uništeni grad. Da biste uništili grad koji je veći od Vukovara u 15 dana, morate to napraviti uz jako puno žrtava. Vukovar je rušen gotovo tri mjeseca. Mislim da su žrtve puno veće. Društvenim mrežama i raznim kanalima kruže razne informacije o tome, užasni videozapisi. Svjedočio sam nekim snimkama iz mariupoljskih prosektura koje su stravične s raskomadanim tijelima u ogromnim prostorijama, ne znaju gdje će s njima. To otprilike podsjeća na atmosferu oko vukovarske bolnice 1991. godine. Te snimke govore jednu drugu stvar, ukrajinska politika i ukrajinska vojska ne žele objavljivati tu vrstu informacija. Jedna od ideja ovih zločina koji se događaju u pograničnom dijelu Ukrajine, gdje dominiraju čečenski borci, koji su u mnogo ratova ubijali civile, da demoraliziraju stanovništvo radi napuštanja tih krajeva. Ruska vojska i politika žele da se ti krajevi napuste, rekao je Malić.

Malić: Putin želi da se o tim zločinima ne govori

Istaknuo je da Putin želi da se o tim zločinima ne govori, da se o njima ne raspravlja, a kad se raspravlja o njima, raspravlja se o njemu.

- Mislim da je u Hrvatskoj jednim dijelom taj narativ poluprijetnje izazvao određeni efekt. Kod nas i sami politički akteri odbijaju govoriti o zločinima počinjenim nad Ukrajincima, ili se teške volje na to odlučuju, a kad se i odluče, u vrhu države uvijek ima netko da ih upozori da to nije tema za razgovor, rekao je.

Podsjetio je na izjave predsjednika države Milanovića, koji je lijepo rekao, parafrazirajući Vladka Mačeka, da kad se veliki tuku, mali doduše ne trebaju stajati ispod stola, ali ne moraju plesati ni na stolu. Valjda bi trebali biti negdje pored stola ili sa strane, da ih se ne vidi ni ne čuje.

- Prvo, u Ukrajini, kao što znamo, ne tuku se veliki. Tamo puno veći, puno jači terorizira puno slabijeg i manjeg. Amerikanci, dakle NATO i EU s ratom u Ukrajini, što je bila jedna od prvih teza predsjednika Milanovića, imaju veze otprilike kao i Vatikan ili Berlin i Europska zajednica s ratom u Jugoslaviji i Hrvatskoj. Nikakve veze, rekao je Malić.


Odvjetnik Anto Nobilo rekao je da stvari nisu ni približno tako jednostavne jer principi univerzalne pravde za koje mislimo da su se uspostavili u svijetu, nisu učinjeni za velike sile.

- Osjetili smo međunarodnu pravdu, Haški tribunal koji je osnovan, ali mi smo bili ovdje male države. Nas su na razne načine pritiskali - ekonomski, ulaskom u EU i na druge načine, da se ostvari suradnja, i mi smo ostvarili suradnju. U slučaju Ukrajine i Rusije imamo Međunarodni sud koji je teritorijalno nadležan za ono što se događa u Ukrajini. Sve što je na teritoriju Ukrajine mogu istražiti, mogu podići optužnice. Problem je što Rusija nije pristupila tom sudu. Po tumačenju dijela pravnika, ne bi smjeli procesuirati ni ruske državljane. Sigurno ne mogu tražiti pomoć Rusije da im omogući saslušanje osumnjičenika. Ne postoji pravna obveza Rusije. Velika sila će se uvijek ponašati po istom obrascu i neće pustiti istražitelje u rusku vojsku, vjerojatno neće izručiti Putina. Rusi da imaju imalo pameti, istražili bi Buče i procesuirali one koji su tamo napravili zločin, rekao je Nobilo.

Škare Ožbolt: Izvjesno je da neće doći do nekakvog kažnjavanja onih koji su počinili zločine

Bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt rekla je kako situacija u Ukrajini podsjeća na svjetsku nemoć, uspostave sustava koji će osigurati pravdu i mir.

- Mi nemamo taj sustav da ako formirate "ad hoc" sud, ne možete ga odmah formirati jer Vijeće sigurnosti daje placet za to. Međunarodni sud može samo države procesuirati, a ni to nije opće realno u ovom slučaju. Sve više se sad vrtimo u krugu u kojem je izvjesno da neće doći do nekakvog kažnjavanja onih koji su počinili zločine. Rusija bi trebala predložiti istragu nad strašnim zločinima u Buči. Nema međunarodnih predstavnika i promatrača na području Ukrajine. Kad vidite slike zločina iz Ukrajine, to su identične slike, kao da ti se vrati sjećanje na Vukovar. Ove slike kao da gledate Mitnicu, bitku kod Nuštra, rekla je Škare Ožbolt.

Malić se nadovezao kako Vukovar spada u jedinstvene primjere opsade grada nakon Drugog svjetskog rata.

- Većina ratova koji su se vodili nakon Hitlera, vodili su se unutar samih gradova, između kvartova. Napad na Vukovar i druge hrvatske gradove, prvi put je pokazao da armija jedne države koja je stvorila tu armiju da čuva te gradove, okreće se protiv gradova i danonoćno ih granatira sa svim stanovnicima koji se unutra nalaze, među kojima je bilo i Srba, kao što u Mariupolju ima etničkih Rusa, rekao je.

Malić je mišljenja da se Zelenski na opravi način obraća pravim adresama za razliku od nekih naših političara u Domovinskom ratu.

Vesna Škare Ožbolt je rekla da je Putin homogenizirao javnost bez obzira na prosvjede.

- Nije Rusija sama na svijetu i ne misli ostati sama na svijetu, dodala je.

Akrap je naglasio kako u međunarodnim odnosima stvari nikad nisu crno-bijele.

- Nemate nikad jedan događaj kojeg možete gledati samo kao cjelinu. Sama činjenica da se ozbiljno provode istrage, pripreme i donesu optužnice protiv osoba za koje se procijeni da su odgovorne za zločin koje su učinile, to je jako puno, rekao je.

Nobilo: Ovaj svijet je stvoren onako kako je odgovaralo velikim silama za vrijeme Hladnog rata

Nobilo se nadovezao i rekao da se može napraviti istraga, podići optužnica, ali na međunarodnim sudovima nema suđenja u odsutnosti.

- Ovaj svijet je stvoren onako kako je odgovaralo velikim silama za vrijeme Hladnog rata. Sad se vjerojatno slaže neka nova konfiguracija u svijetu. Ne znam hoće li biti snage da se to drugačije posloži, dodao je.

Akrap je istaknuo kako Zapad ne želi da Rusija bude poražena i ponižena u potpunosti.

- Ovo nije ruski rat jer ne može se izjednačiti cijeli narod s ovim što se događa, dodao je.

Malić je rekao kako postoji problem kod rata i ratnog zločina što uvijek postoje oni koji ga poriču.

- To nekad nisu samo počinitelji zločina, to su često oni koji u poricanju zločina drugih vide neki svoje interes. Ne vidim nijedan razlog da predsjednik države upozorava druge političke aktere da ne govore o zločinima i ne tretiraju ruski režim kao zločinački režim. Mi smo nevažni u tom sukobu. Jedino što možemo i na što imamo pravo jer smo to prolazili prije puno godina, da kažemo otvoreno o čemu se radi, naglasio je.

  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!