Upozorenje meteorologa: Ove godine moguć povratak El Niña

03.05.2023.

14:00

Autor: V.K./HRT/Hina

Povratak El Nina?

Povratak El Nina?

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Povratak vremenskog fenomena El Niña moguć je u drugoj polovici godine što bi moglo pridonijeti rastu temperature na globalnoj razini, upozorila je u srijedu Svjetska meteorološka organizacija (WMO).

Nakon tri godine vremenskog sustava La Niñe na Tihom oceanu, koji često neznatno snižava temperature na globalnoj razini, postoji 60 posto šanse da će u razdoblju svibnja i lipnja doći do promjene i da će se ponovo vratiti El Niño, njezin topliji pandan.

- Ta šansa raste na 70 do 80 posto u razdoblju od srpnja do rujna, navodi WMO.

Wilfran Moufouma Okia, voditelj odjela za klimu WMO-a, rekao je da zasad ne raspolaže s procjenama mogućeg rasta temperatura u svijetu.

- No, El Niño će uzrokovati visoki rast globalnih temperatura, osjećamo učinak temperatira potaknutih El Niñom s malim zakašnjenjem, rekao je Okia.

WMO priznaje da ne može predvidjeti snagu ili trajanje El Niña.

Najtoplije zabilježeno ljeto do sada je bilo 2016. i podudaralo se s jakim El Niñom, iako su klimatske promjene prijdonijele ekstremnim temperaturama i u godinama bez tog vremenskog obrasca.

Dio je to prirodne oscilacije potaknute temperaturama oceana i vjetrovima na Pacifiku, koja se prebacuje između El Niña, njegove 'hladnije sestre' La Niñe i neutralnih uvjeta. Posljednje tri godine zabilježen je niz neobičnih posljedica La Niñe.

Za vrijeme trajanja El Niña, vjetrovi koji pušu prema zapadu, uzduž ekvatora, usporavaju i topla površinska voda Pacifika se vraća natrag na istok, gušeći hladnije vode i stvarajući toplije temperature površine oceana.

U godinama La Niñe, vjetrovi od istoka do zapada Pacifika su jači, gurajući tople površinske vode na zapad i povlačeći dublju, hladniju vodu na istoku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!