Ove godine ubijeno 40 posto više novinara nego 2021.

10.12.2022.

07:49

Autor: Hina/HRT

Najsmrtonosnija zemlja za medijsko osoblje bila je Ukrajina

Najsmrtonosnija zemlja za medijsko osoblje bila je Ukrajina

Foto: Alexander Ermochenko / REUTERS

Broj novinara i medijskih djelatnika koji su ubijeni dok su obavljali svoj posao 2022. porastao je za više od 40 posto u odnosu na prošlu godinu, pokazuje novo izvješće objavljeno u petak.

Međunarodna federacija novinara (IFJ) navodi da je 67 medijskih profesionalaca ubijeno na poslu u ciljanim napadima ove godine, u odnosu na 47 godinu prije, što je preokret nakon pada zabilježenog posljednjih godina.


- Rast broja ubojstava novinara i drugih medijskih djelatnika ozbiljan je razlog za zabrinutost i još jedan poziv na buđenje vladama diljem svijeta da poduzmu mjere u obrani novinarstva, jednog od ključnih stupova demokracije, rekao je u izjavi glavni tajnik IFJ-a Anthony Bellanger.


Rat u Ukrajini, građanski nemiri na Haitiju, kao i djelovanje kriminalnih organizacija u Meksiku najviše su pridonijeli porastu broja ubojstava, istaknula je organizacija sa sjedištem u Bruxellesu koja predstavlja oko 600.000 novinara iz 146 zemalja.


Najopasnija zemlja za medijsko osoblje bila je Ukrajina, s 12 prijavljenih smrtnih slučajeva, dok su Sjeverna i Južna Amerika bile najopasnije regije, s 29 smrtnih slučajeva.


Izvješće, objavljeno uoči Dana ljudskih prava, također upućuje na porast političke represije i bilježi najmanje 375 zatvorenih novinara zbog obavljanja svog posla, što je 10 više nego lani. Najviše ih je u Kini, Mjanmaru, Turskoj, Iranu i Bjelorusiji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!