16:00 / 18.04.2021.

Autor: Branka Slavica/Agenda: Svijet/B.A./HRT

Ovisnost u sjeni pandemije: Rekordan broj umrlih od predoziranja u SAD-u

Ashley Ellis na vratu nosi privjesak s pepelom zaručnika Brandona

Ashley Ellis na vratu nosi privjesak s pepelom zaručnika Brandona

Foto: Agenda: Svijet / HRT

Pandemija COVID-a odnijela je živote više od pola milijuna Amerikanaca i dok se ona ne smiruje, u njezinoj sjeni bujaju brojni javnozdravstveni problemi. Jedan od najvećih je ovisnost. Od predoziranja je u vrijeme pandemije umrlo najmanje 88 tisuća ljudi. Riječ je o najvećem broju umrlih od predoziranja u SAD-u ikad.

Svako jutro Larrecsa Cox kreće u obilazak Huntingtona, grada u Zapadnoj Virginiji u kojem se jednog ljetnog poslijepodneva u kolovozu 2016. u samo četiri sata predoziralo 28 ljudi. Nedugo poslije, lokalne su je vlasti postavile na čelo stručnog tima koji na terenu pronalazi ovisnike i pokušava im pomoći.


Pandemija COVID-a zasjenila je pandemiju ovisnosti koja u posljednjih godina dana nije iščezla. Naprotiv, rasplamsala se.


- Ljudi se i dalje predoziraju, bez obzira na COVID. Svijet nije stao, kaže Cox, voditeljica Tima za brzi odgovor.


Prema posljednjim dostupnim informacijama Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, od kolovoza 2019. do kolovoza 2020. od predoziranja je u SAD-u umrlo više od 88 tisuća Amerikanaca. Pandemija je probudila anksioznost i depresiju i kod zdravih osoba, kod onih koji se bore s ovisnošću okretanje starim obrascima ponašanja gotovo da je pravilo.


Kayla Hunter s ovisnošću se borila 12 godina. S 30 godina hodala je uz pomoć štapa, bila je zaražena hepatitisom i HIV-om. Predozirala se desetak puta.


- Za nas je to bio pakao jer nikada nismo znali. Svaki put kad bi na TV-u rekli: Našli mrtvu osobu u Huntingtonu, uplašili bismo se, kaže Lola Carter, majka ovisnice.


A onda je došao dan kada je smrt uzela njezino dijete, i to kada su povjerovali u njezinu rehabilitaciju.


Od COVIDA-19 u Zapadnoj je Virginiji umrlo više od 2700 ljudi. Uz pandemiju, ovaj se okrug od 100 tisuća stanovnika suočava s HIV-om, Hepatitisom C, smrtonosnom bakterijskom infekcijom. Prošle je godine zabilježeno 38 slučajeva infekcije HIV-a zbog korištenja istih šprica, više nego u milijunskom New Yorku 2019.


Ashley Ellis na vratu nosi privjesak s pepelom zaručnika Brandona. Sama se bori da ostane „čista" i uspije podići dvoje djece.


- Grozno mi je ovo reći, ali mislim da ću se spasiti jer sam ostala bez Brandona, kaže.


U gradu s 50-ak tisuća stanovnika sve je veći broj klijenata bolničarke Cox. Njezin je posao svaki dan iz početka krenuti u potragu za onima kojima je pomoć potrebna. Neke će pronaći na rubu smrti i spasiti ih od predoziranja. Drugi su na pragu velike odluke i treba im netko uz koga bi sve prelomili i otišli na liječenje. Treba im Larresca Cox kojoj vjeruju i oni u Huntingtonu koji su odavno izgubili svaku nadu.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!