"Ovo nije napad Rusa, ovo je napad jednog diktatora"

28.02.2022.

10:59

Autor: HTV/HRT/D.S.

Mate Granić i Denis Avdagić

Mate Granić i Denis Avdagić

Foto: HRT / HTV

Danas počinju pregovori Ukrajine i Rusije na granici Ukrajine i Bjelorusije s čijeg je teritorija ruska vojska krenula na invaziju na ukrajinski teritorij. Kakva su očekivanja od pregovora i koliko su opasne prijetnje Vladimira Putina nuklearnim oružjem u našoj specijalnoj emisiji govorili su Mate Granić i Denis Avdagić.

- Vrlo je važno što je ukrajinska strana uspjela postići da se pregovori vode na granici, a ne u Bjelorusiji kako je isprva predloženo, naravno da će početne pozicije biti vrlo udaljene, ali dobro je da je došlo do razgovora, rekao je Mate Granić, posebni savjetnik predsjednika Vlade RH za vanjsku politiku.


Vanjskopolitički analitičar Denis Avdagić slaže se da će pozicije biti udaljene. 


- Zahtjevi ruske strane bit će maksimalistički i tražit će više nego što Ukrajina može zamisliti da daje, no najgore je što sada bilo što da ruska strana obeća, nakon svega teško im je vjerovati, rekao je Avdagić.


Procjena je da Rusija ima 500 nuklearnih bojevih glava, što je najviše na svijetu. U svom govoru iz 2018. Vladimir Putin spominjao je mogućnost aktivacije nuklearnog oružja. 


- Nakon drugog svjetskog rata nitko nije prijetio nuklearnim oružjem, niti ga stavljao u bojnu gotovost, to nije bilo niti za kubanske krize, niti berlinske krize. Prvi put smo te prijetnje čuli u tom Putinovom govoru, podsjetio je Granić, a najavu agresije na Ukrajinu usporedio je s najavama agresije nacističke Njemačke 1939. na Poljsku.


Pređene su mjere koje nikada do sada nisu bile i zato sve treba krajnje ozbiljno shvatiti, naglasio je Granić.


Putin je računao na nejedinstvo EU-a, no EU je nakon prvotnog šoka brzo reagirao. Neki analitičari tvrde da je prijetnja nuklearnim oružjem izraz Putinovog bijesa i nemoći te njegovog šoka kako je međunarodna zajednica krenula u izolaciju Rusije.


- Nažalost ponašanje predsjednika Putina je ponašanje zlostavljača, on se hrani strahom i upravlja uz pomoć straha, a ako vidi da taj strah nema učinka, pokušat će još snažnije reagirati. Ključno je da se te prijetnje ne ostvare, rekao je Avdagić.


Važno je glasno reći NE takvom ponašanju i pokazati da se ne bojimo, što međunarodna zajednica i čini, no jednako važno je i da se vide pukotine i u tom društvu, Russia Today, državni propagandni medij počeo se urušavati, glavna urednica i producent dali su ostavku, ruski diplomati počeli su davati javne isprike, pukotine postoje i Putin se boji tih pukotina, smatra Avdagić te naglašava: Ovo nije napad Rusa, ovo je napad jednog diktatora.


- Ako nastavi s poduzimanjem mjera koje sada poduzima Putin može ostati zabilježen kao jedan od najgorih zločinaca. Počeli su otporu Putinu i u samoj Rusiji, rekao je Granić.

Nakon početnog nesnalaženja, Ukrajina se hrabro bori i zato je svaka podrška Ukrajini u ovom trenutku izuzetno važna, kaže.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!