07:53 / 18.05.2020.

Autor: M.Š./Hina

"Pad američkog gospodarstva vjerojatno neće dugo potrajati"

Foto: REUTERS/Kevin Lamarque/File Photo

Foto: REUTERS/Kevin Lamarque/File Photo

Foto: - / REUTERS

Predsjednik američkih Federalnih rezervi Jerome Powell izjavio je da snažan pad američkog gospodarstva vjerojatno neće dugo potrajati.
Predsjednik američkih Federalnih rezervi Jerome Powell izjavio je da snažan pad američkoga gospodarstva vjerojatno neće dugo potrajati, ali da će za oporavak trebati vremena te da su trenutačno najvažniji podaci za američko gospodarstvo "medicinski podaci" o pandemiji izazvanoj koronavirusom.

U intervjuu CBS-ovu informativnom programu "60 minuta", Jerome Powell više se puta vratio zdravstvenim pitanjima kao središnjim za uspjeh ponovnog američkoga gospodarskog otvaranja, pozvao Amerikance da pomažu jedni drugima pridržavajući se pravila socijalne distance te državne i lokalne vlasti da ukinu ograničenja na socijalne i ekonomske aktivnosti.

Javno je pozvao ljude da peru ruke i nose maske kako bi pomogli oporavku.

Oporavak će biti dug put čak i ako budu najbolje prilike za nj, rekao je Powell te dodao da će neki izgubiti posao vjerojatno do lipnja. Za skok je potrebno, ističe, "prikupiti novac ".

Vlada će trebati omogućiti financijsku pomoć tvrtkama i obiteljima od tri do šest pa i više mjeseci, a neki dijelovi ekonomije poput turističke industrije i zabave mogli bi biti pod pritiskom dok se ne nađe cjepivo.

Gospodarska devastacija već je sada ozbiljna. Powell je rekao da bi nezaposlenost mogla dosegnutii 25 posto prije nego što počne padati, a bruto domaći proizvod mogao bi dostići godišnju stopu pada od 20 posto u razdoblju od travnja do lipnja.

- Taj pad podsjeća na Veliku depresiju 1930-ih, ali vjerojatno neće tako dugo trajati, kazao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!