14:53 / 14.05.2021.

Autor: Hina/HRT/M.N.

Pahor: EU treba pokazati svježu strategiju proširenja

Pahor i Vučić

Pahor i Vučić

Foto: B.P./ATAImages / PIXELL

Slovenski predsjednik Borut Pahor izjavio je u Beogradu kako Europska unija mora pokazati "neke nove, svježe procese" strategije širenja bloka, ocijenivši da je "širenje EU-a na zapadni Balkan geopolitička hitnost" koju treba brže ostvarivati. 

"Bilo bi sjajno kad bi, više ili manje istodobno, u EU ušle sve zemlje zapadnog Balkana", rekao je Pahor na zajedničkoj konferenciji poslije razgovora sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, u kojemu su ključne teme bile priprema summita Brdo-Brijuni na Brdu kod Kranja 17. svibnja i situacija u regiji.


Pahor je rekao da je s Vučićem, u sklopu priprema za summit na Brdu kod Kranja, najduže razgovarao o stajalištima u vezi s promjenom granica i podsjetio da je nakon tragičnih sukoba 90-ih godina došlo do formiranja novih granica, "s nadom da će zavladati mir, stabilnost i europska i euroatlantska perspektiva za one koji to žele", naglasivši kako je izmjena granica mirnim putem nemoguća.


Ako to želimo izbjeći, potrebno je razumijevanje Bruxellesa da je proširenje EU-a na zapadni Balkan rješenje za mir i sigurnost, ne samo regije nego i EU-a, istaknuo je Pahor i najavio da će to biti poruka summita na Brdu kod Kranja.


Vučić je, u kontekstu teme o promjeni granica, optužio velike sile za stajalište da se Srbija treba ponašati kao da je "zgažena", ustvrdivši kako "te iste zemlje izmišljaju nepostojeća načela da bi se Srbiji nametnula nečija volja".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!