10:27 / 04.06.2018.

Autor: S.M./Hina/HRT

Pahor: Mandat ću najprije dati Janši

Foto: twitter

Foto: twitter

Foto: - / -

Janša je u prvoj izjavi nakon objavljivanja rezultata rekao kako će učiniti sve da formira čvrstu i stabilnu vladu, no svjestan je da je to težak zadatak.
Slovenski predsjednik Borut Pahor mandat za sastavljanje nove vlade dat će relativnom pobjedniku parlamentarnih izbora Janezu Janši, čije ja Slovenska demokratska stranka osvojila 25% glasova, dvostruko više od Liste Marjana Šarca. Slijede Socijalni demokrati, Stranka modernog centra, Ljevica i demokršćanska Nova Slovenija, Demokratska stranka umirovljenika i Slovenska nacionalna stranka.

Učinit ćemo sve kako bismo sastavili stabilnu vladu u interesu Slovenije. Ako ne uspijemo, zapljeskat ćemo svakomu tko to pokuša. Bez obzira na to hoćemo li biti u vladi ili opoziciji, Slovenska demokratska stranka radit će za dobrobit Slovenije i slovenskog naroda, rekao je Janez Janša.Rezultati parlamentarnih izbora

Janša je relativni je pobjednik parlamentarnih izbora u Sloveniji nakon što je njegova Slovenska demokratska stranka (SDS) osvojila 25,02% glasova, pokazali su rezultati koje je kasno sinoć, nakon prebrojenih više od 99% glasova, objavilo državno izborno povjerenstvo.

Na drugom je mjestu Lista Marjana Šarca (LMŠ) s 12,6% glasova, a slijede Socijalni demokrati (SD) s 9,94%, Stranka modernog centra (SMC)9,74%, Ljevica (L)9,23% i demokršćanska Nova Slovenija (NSI) sa 7,15%.

Izborni prag od 4% prešle su još stranka bivše premijerke Alenke Bratušek SAB (5,11 posto), Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) sa 4,91 posto i Slovenska nacionalna stranka (SNS) sa 4,20 posto.

Janša je u prvoj izjavi nakon objavljivanja rezultata rekao kako će učiniti sve da formira čvrstu i stabilnu vladu, no svjestan je da je to težak zadatak.

Analitičari smatraju da bi zbog velikog broja stranaka koje su ušle u parlament, čak devet njih - sastavljanje nove vlade moglo biti otežano.

HRT-ova novinarka Krstina Pešić u Ljubljani je za Studio 4 razgovarala s političkim analitičarem Alemom Maksutijem.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!