Pakistan kritizirao SAD i Indiju nakon sastanka Biden-Modi

23.06.2023.

22:49

Autor: HRT/Hina/Reuters

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Pakistan je kritizirao SAD i Indiju nakon što se američki predsjednik Joe Biden sastao s indijskim premijerom Narendrom Modijem u Bijeloj kući, a obojica vođa su pozvala Pakistan da se pobrine da njegov teritorij ne bude korišten kao baza za napade militanata.

Pakistansko ministarstvo vanjskih poslova je reklo da je američko-indijska izjava "neopravdana, jednostrana" i upućuje na krive zaključke te da je dio koji se odnosi na Islamabad "suprotan diplomatskim normama". Ministarstvo je dodalo da je bilo iznenađeno zajedničkom izjavom i reklo da ima "blisku protuterorističku suradnju" sa SAD-om.

Odnosi između Indije i Pakistana su godinama napeti. Otkako su stekli neovisnost od Velike Britanije 1947., Indija i Pakistan su ratovali tri puta, a dva su rata vođena zbog himalajske pokrajine Kašmir, koja je većinski muslimanska, a koju obje zemlje svojataju u cijelosti, no njome upravljaju tek dijelom.

- Oni (Biden i Modi) su snažno osudili prekogranični terorizam, korištenje terorističkih posrednika i pozvali Pakistan da odmah djeluje kako bi osigurao da nijedan teritorij pod njegovom kontrolom neće biti korišten za započinjanje terorističkih napada, stoji u zajedničkoj američko-indijskoj izjavi.

Pakistansko ministarstvo vanjskih poslova je reklo da Indija koristi tvrdnje o ekstremizmu protiv Islamabada kako bi skrenula pažnju sa situacije u Kašmiru i odnosa prema manjinama u Indiji. New Delhi godinama optužuje Pakistan za napade militanata u Indiji, uključujući i onaj u Mumbaiju 2008., u kojem je smrtno stradalo više od 165 ljudi. Indija također tvrdi da je Pakistan pomogao islamističkim militantima koji se bore protiv indijskih snaga sigurnosti u njenom dijelu Kašmira od kraja 1980-ih. Pakistan poriče optužbe i kaže da samo pruža diplomatsku i moralnu podršku za Kašmirce koji traže samoodređenje.

Biden i Modi su u četvrtak pohvalili dogovore koje su njihove zemlje postigle u područjima obrane i trgovine, radi suprotstavljanja globalnom utjecaju Kine.

Pakistan je također rekao da je "duboko zabrinut" zbog planiranog transfera naprednih vojnih tehnologija u Indiju, kazavši da takvi koraci neće pomoći postizanju mira u Južnoj Aziji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!