Pakistan: Najmanje devet mrtvih u stampedu zbog raspodjele hrane

31.03.2023.

20:59

Autor: P.F./Hina/HRT

Tragedija u Pakistanu

Tragedija u Pakistanu

Foto: Akhtar Soomro / Reuters

Najmanje je devet ljudi poginulo u stampedu u Karachiju, na jugu Pakistana, kada je mnoštvo nahrupilo u tvornicu gdje je bilo organizirana raspodjela pomoći u hrani u prigodi ramazana, priopćila je policija.

Fida Janwari, načelnik policije u Baldiji, zapadnom predgrađu Karachija, rekao je za AFP da je stampedo nastao kada su žene u potrebi s djecom pohrlile u tvornicu gdje se dijelila hrana. Nastala je panika i svi su počeli trčati, dodao je.

Trupla šest žena i troje djece prevezena su u državnu bolnicu Abbasi Shaheed, rekao je glasnogovornik Muhammad Farraukh.

Čelnik organizacije Rescue rekao je za AFP da su još dva trupla prevezena u drugu bolnicu.

Među poginulima su baka i nećakinja Asme Ahmed (30).

- Svake godine dolazimo u tvornicu po zekat, rekla je misleći pritom na obavezni milodar koji daju imućniji muslimani u vrijeme ramazana.

- Počeli su tući žene palicama i gurati ih. Posvuda je bio kaos, dodala je.

Janwari je rekao da su trojica tvorničkih radnika uhićena jer nisu obavijestili policiju o raspodjeli pomoći, pa nije bilo nadzora kretanja okupljenog mnoštva.

Prošlog tjedna, prvog dana ramazana, kada muslimani po običaju donose milodare siromašnima, jedna je osoba poginula, a osam je ozlijeđeno u gužvi tijekom raspodjele brašna na sjeverozapadu Pakistana.

Pakistan je prije nekoliko mjeseci zahvatila teška gospodarska kriza, cijene osnovnih prehrambenih namirnica su gotovo dvostruko porasle, a inflacija je dosegnula rekordnu razinu. Stanje pogoršava svjetska energetska kriza zbog rata u Ukrajini i poplava nakon monsunskih kiša koje su 2022. pogodile trećinu zemlje.

Premijer Shehbaz Sharif pokušava reaktivirati sljedeću tranšu zajma vrijednog 6,5 milijarda dolara, dogovorenog s MMF-om 2019. No ta međunarodna ustanova traži prije isplate novca radikalne reforme koje uključuju povećanje poreza i znatno smanjenje subvencija.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!