Pakistan potpisao prvu narudžbu ruske nafte s popustom

20.04.2023.

17:22

Autor: I.Z./HRT/Hina

Pakistan potpisao prvu narudžbu ruske nafte s popustom

Pakistan potpisao prvu narudžbu ruske nafte s popustom

Foto: - / Shutterstock

Pakistan je zaključio prvu narudžbu ruske nafte po povoljnijoj cijeni u sklopu dogovora između Islamabada i Moskve, objavio je danas ministar energetike te zemlje. 

Prvi tanker s ruskom sirovom naftom očekuje se u svibnju u Karahciju.

Sklopljeni posao s Pakistanom otvara Rusiji, koja već ima slične sporazume zaključene s Indijom i Kinom, nova tržišta pošto je izgubila zapadne kupce zbog invazije na Ukrajinu.

Pakistan je dugogodišnji saveznik zapada i neprijatelj susjedne Indije, povijesno bliskije Moskvi i stoga su analitičari smatrali da će Islamabadu biti teško prihvatiti rusku ponudu. Međutim, Pakistan je suočen i teškom financijskom situacijom pa je nafta po nižoj cijeni sjajna prilika u u vrijeme u kojem Pakistanu prijeti nemogućnost servisiranja svojih dugova.

- Rezerve u stranoj valuti pakistanske središnje banke jedva su dovoljne za pokrivanje četiri tjedna uvoza, piše agencija Reuters.

Pakistan će u sklopu dogovora kupovati samo sirovu naftu. Ministar Musadik Malik Reutersu je kasno jučer rekao da se očekuje da će uvoz narasti na 100 tisuća barela dnevno ako prva transakcija prođe dobro.

Pakistan je 2022. uvozio 154 tisuća barela dnevno, pokazuju podaci analitičke tvrtke Kpler.

Naftu je uglavnom kupovao iz Saudijske Arabije, a na drugom mjestu bili su Ujedinjeni Arapski Emirati. Stoga će 100 tisuća barela dnevno iz Rusije u teoriji znatno smanjiti ovisnost Pakistana o bliskoistočnoj nafti.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!