14:47 / 22.09.2020.

Autor: T.D./Hina

Pakistan: Smrtna kazna za podmetanje požara u kojem je poginulo 280 ljudi

Foto: REUTERS/Akhtar Soomro/File Photo

Foto: REUTERS/Akhtar Soomro/File Photo

Foto: - / REUTERS

Tijekom osmogodišnjeg suđenja ispitano je 400 svjedoka i održana je 171 rasprava.
Najsmrtonosniji industrijski požar u povijesti Pakistana, u kojemu je u rujnu 2012. poginulo više od 280 radnika tekstilne tvornice, nije bio nesretan slučaj, objavio je u utorak pakistanski sud osudivši dvojicu bivših političkih aktivista na smrt zbog podmetanja požara.

Protuteroristički sud utvrdio je da su dva muškarca podmetnula požar jer vlasnici nisu pristali na ucjenu i isplatu reketa ucjenjivačima.

Požar u tekstilnoj tvornici Ali Enterprise, u četverokatnici u Karachiju, izazvao je golemi skandal u pakistanskoj javnosti nakon što su se pojavila svjedočenja preživjelih koji su govorili o zaključanim tvorničkim vratima i neodgovarajućim protupožarnim mjerama.

Među osmoricom optuženih u slučaju četvorica su proglašena krivima, dok su četvorica oslobođena, među njima i tadašnji regionalni ministar industrije Rauf Saddiqui.

On je član Muttahida Qaumi Movementa (MQM), stranke koja je godinama bila povezivana s nasilnim političkim rivalstvom u Karachiju, a danas je partner u koalicijskoj vladi premijera Imrana Khana.

Dvojica muškaraca odgovorna za podmetanje požara i osuđena na smrt - Rehman Bhola i Zubair Chariya - bili su aktivisti MQM-a.

Tijekom osmogodišnjeg suđenja ispitano je 400 svjedoka i održana je 171 rasprava.

MQM se u međuvremenu raspao u nekoliko frakcija, a današnje vodstvo opovrgava bilo kakvu povezanost s požarom iz 2012.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!