08:01 / 10.04.2022.

Autor: Hina/I.B.

Pakistanski parlament u ponedjeljak glasuje o novom premijeru

Šebaz Šarif

Šebaz Šarif

Foto: Akhtar Soomro / REUTERS

Pakistanski parlament, nakon što je izglasao smjenu premijera Imrana Khana, u ponedjeljak bi trebao glasovati o novom premijeru, a najizgledniji kandidat za tu poziciju je Šebaz Šarif, mlađi brat bivšeg premijera Navaza.

Šebaz Šarif (70), najvjerojatniji sljedeći, 23. po redu pakistanski premijer, malo je poznat izvan svoje zemlje, u kojoj ima reputaciju učinkovitog činovnika i upravitelja, više nego političara, a mlađi je brat Navaza Šarifa, koji je bio premijer u tri navrata, piše Reuters.

Donji dom pakistanskog parlamenta u nedjelju je glasao za smjenu s dosadašnje dužnosti premijera Imrana Khana, odluka je donesena nakon gotovo 14-satnih razmirica između članova oporbe i Khanove vladajuće stranke, a inicijativu oporbe, kao njen kandidat za premijera, predvodio je upravo Šebaz.

Analitičari kažu da Šebaz, za razliku od Navaza, uživa prijateljske odnose s pakistanskom vojskom, koja tradicionalno kontrolira vanjsku i obrambenu politiku te južnoazijske zemlje od 220 milijuna ljudi, koja posjeduje nuklearno naoružanje.

Pakistanski generali tri puta su bili izravno uključeni u rušenje civilnih vlada, a niti jedan premijer nije završio puni petogodišnji mandat od 1947. godine i stjecanja neovisnosti Pakistana od Britanije, podsjeća Reuters.

Šebaz je najpoznatiji po svom izravnom i učinkovitom upravljačkom stilu, koji je prezentirao kao glavni ministar najmnogoljudnije pakistanske pokrajine Punjab, kada je blisko surađivao s Kinom na ambicioznim infrastrukturnim projektima financiranima od strane Pekinga.

Šebaz je u prošlotjednom intervjuu rekao da su dobri odnosi sa Sjedinjenim Državama ključni za Pakistan, što je u suprotnosti s Khanovim antagonističkim odnosom s Washingtonom.

Naime, Khan, legendarni bivši igrač kriketa koji je preuzeo dužnost 2018., pokušao je okriviti Washington za svoje probleme i službeno je prosvjedovao američkom veleposlanstvu zbog navodne zavjere za rušenje njegove vlade.

Također, za razliku od Khana, koji je redovito osuđivao indijskog hinduističkog nacionalističkog premijera Narendra Modija, politička dinastija Šarif njegovala je pomirljiviju politiku prema susjednoj Indiji, s kojom je Pakistan više puta ratovao.

Ako Šebaz preuzme premijersku ulogu, suočit će se s neposrednim izazovima, uključujući i onaj posrnulog pakistanskog gospodarstva, koje je pogodila visoka inflacija, slabljenje valute i pad deviznih rezervi, navodi Reuters.

Analitičari također smatraju da Šeba neće moći djelovati potpuno neovisno jer će morati surađivati s ostalim oporbenim strankama, kao i svojim bratom Navazom, koji je nakon puštanja iz zatvora zbog liječenja, gdje je služio kaznu zbog korupcije, zadnje dvije godine bio u Londonu.

Naime, po objavljivanju "Panama Papersa" i izbijanja afere, Navaz je optužen te naposljetku proglašen krivim zbog prikrivanja imovine, a 2017. na nacionalnu političku scenu, kao novi čelnik Pakistanske muslimanske lige (PMLN), stupio je njegov brat Šebaz.

Na izborima na ljeto 2018. Šebaz je također bio jedan od glavnih kandidata za premijersku dužnost, no pobjedu je tada odnio Khan, uz optužbe Šebaza i njegove stranke o krađi izbora.

I mlađi brat Šarif je bio optuživan zbog korupcije, krajem 2018. je bio i uhićen, no naposljetku je oslobođen svih optužbi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!