01:37 / 01.09.2018.

Autor: I.M./Hina

Palestinci osudili odluku SAD-a da prestane financirati UNRWA

-

-

Foto: - / -

Vlada predsjednika Donalda Trumpa za nekoliko će dana objaviti prekid financiranja te agencije Ujedinjenih naroda, javio je Reuters.
Predstavnici palestinskih vlasti i Hamasa osudili su odluku američke vlade da prekine financiranje UN-ove agencije za pomoć Palestincima (UNRWA), istaknuvši kako takav napad neće promijeniti činjenicu da SAD više ne igra ulogu u toj regiji. 

Vlada predsjednika Donalda Trumpa za nekoliko će dana objaviti prekid financiranja te agencije Ujedinjenih naroda, javio je Reuters.

SAD je u siječnju najavio 60 milijuna dolara toj agenciji, ali je uskratio ostalih 65 milijuna nakon dodatnog razmatranja. Sada će se i tih 65 milijuna dolara ukinuti, pojasnili su izvori. Povlačenje SAD-a iz UNRWA zadat će udarac agenciji koja trenutno brine o pet milijuna ljudi u Jordanu, Libanonu, Siriji, Zapadnoj obali i Gazi.

Tjedan dana ranije je Washington skresao pomoć Palestincima u vrijednosti od 200 milijuna dolara te se očekuje povećanje napetosti između palestinskog vodstva i Trumpove administracije.

Glasnogovornik palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa osudio je odluku kao besraman napad na palestinski narod i rekao da je riječ o nepoštivanju rezolucija Ujedinjenih narodaTakva kazna neće uspjeti promijeniti činjenicu da SAD više nema ulogu u regiji i nije dio našeg rješenja, istaknuo je Nabil Abu Rdainah. Dodao je kako ni SAD ni itko drugi može ugasiti UNRWA.

Radikalna skupina Hamas koja vlada Pojasom Gaze također je osudila američki potez kao ozbiljnu eskalaciju protiv Palestinaca.

SAD je dugi niz godina najveći donator financijske pomoći Palestincima. UNRWA je osnovan 1949. nakon prvog arapsko-izraelskog rata  koji je izbio odmah nakon proglašenja Države Izrael 14. svibnja 1948. koju su odmah priznali SAD i tadašnji SSSR. No, arapske države - Sirija, Irak, Saudijska Arabija, Transjordanija, Egipat i Libanon - napale su novoosnovanu židovsku državu. Izrael je pobijedio nakon čega je uslijedio edzodus oko 700.000 Palestinaca.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas je ranije u petak otkrio kako će Njemačka povećati svoja davanja UNRWA-i jer kriza oko financiranja potiče nesigurnost. Gubitak ove organizacije mogao bi izazvati nekontroliranu lančanu reakciju, smatra Maas.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!