21:51 / 18.06.2021.

Autor: HRT/HINA/AFP

Palestinci poručili Izraelu: Nećemo cjepivo koje je blizu isteka valjanosti

Cijepljenje Palestinaca

Cijepljenje Palestinaca

Foto: Raneen Sawafta / REUTERS

Palestinske vlasti raskinule su sporazum s Izraelom o donaciji milijun doza cjepiva protiv koronavirusa objasnivši da ne žele cjepivo koje je blizu isteka valjanosti.

- Nakon što su tehničke ekipe ministarstva zdravlja pregledale prvu pošiljku Pfizerova cjepiva primljenu večeras od Izraela... utvrđeno je da ona ne zadovoljava karakteristike predviđene sporazumom, rekao je glasnogovornik vlade Ibrahim Melhem i dodao da Vlada odbija primiti cjepiva kojima je blizu rok isteka valjanosti.

Ranije je danas objavljeno da će Izrael dati najmanje milijun doza Palestinskoj samoupravi (PA) kako bi se ubrzalo cijepljenje na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze. Prema dogovoru PA je pristao Izraelu dati recipročan broj doza iz jedne od svojih pošiljki koja bi trebala stići krajem godine.

Izrael je bio izložen kritikama da je trebao više učiniti za dostupnost cjepiva Palestincima. Oko 55 posto izraelskih državljana je u potpunosti cijepljeno, a oko 30 posto Palestinaca je primilo barem jednu dozu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!