Palestinci pozdravili glasanje u UN-u o izraelskoj okupaciji

31.12.2022.

11:35

Autor: T.D./HRT/Hina

Palestinci pozdravili glasanje u UN-u o izraelskoj okupaciji

Palestinci pozdravili glasanje u UN-u o izraelskoj okupaciji

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Palestinci su u subotu pozdravili odluku Opće skupštine UN-a kojom se od Međunarodnog suda pravde (ICJ) traži mišljenje o pravnim posljedicama izraelske okupacije palestinskih teritorija.

ICJ, sa sjedištem u Den Haagu, je sud UN-a na kojem se rješavaju sporovi između država. Presude suda su obvezujuće iako ICJ nema mogućnost njihovog provođenja.

Opća skupština UN-a od ICJ-a traži savjetodavno mišljenje o pravnim posljedicama izraelske okupacije, izgradnje naselja i pripajanja uključujući mjere čiji je cilj promjena demografskog sastava, te mišljenje o karakteru i statusu Svetog grada Jeruzalema.

Ishod glasanja u Općoj skupštini u petak predstavlja izazov za novog premijera Benjamina Netanyahua koji je u četvrtak preuzeo dužnost šefa desne vlade u kojoj su i stranke koje zagovaraju aneksiju okupiranih područja na Zapadnoj obali.

- Došlo je vrijeme da Izrael bude država podčinjena zakonu i da odgovara za zlodjela protiv našeg naroda, rekao je Nabil Abu Rudeineh, glasnogovornik predsjednika Mahmuda Abasa.

Izraelski dužnosnici još nisu komentirali odluku Opće skupštine, ali je izraelski izaslanik u UN-u Gilad Erdan unaprijed osudio najavljeno glasanje.

Viši palestinski dužnosnik Husein al-Šeikh je na Twitteru napisao da ishod glasanja "održava pobjedu palestinske diplomacije".

Za očitovanje ICJ-a je glasalo 87 članica Opće skupštine UN-a, 25 članica, među kojima i SAD, je glasalo protiv, a 53 su bile suzdržane.

Izrael je zauzeo Zapadnu obalu, Gazu i Istočni Jeruzalem u šestodnevnom ratu 1967. protiv Egipta, Jordana, Sirije i Iraka. Izrael se iz Pojasa Gaze povukao u siječnju 2009.

Palestinci imaju ograničenu vlast na Zapadnoj obali, a međunarodna zajednica ne priznaje aneksiju Istočnog Jeruzalema.

Židovska naselja izgrađena na tom području većina zemalja smatra nelegalnim, dok se Izrael poziva na povijesne i biblijske veze s tim prostorom te ukazuje i na važnost sigurnosnog pitanja za židovsku državu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!