Palestinski napadač ubio dva Izraelca u napadu na Zapadnoj obali

19.08.2023.

21:15

Autor: Hina/HRT/A.V.

Kolona vozila koja čeka policijsku provjeru blizu Huware

Kolona vozila koja čeka policijsku provjeru blizu Huware

Foto: RANEEN SAWAFTA / Reuters

Naoružani palestinski napadač ubio je dva Izraelca na okupiranoj Zapadnoj obali u subotu, u žarišnom području u kojem mjesecima kipti nasilje, priopćila je izraelska vojska.

Dva muškarca, otac i sin, ubijeni su izbliza u praonici automobila u palestinskom selu Huwari, prema izraelskoj televiziji Kan.

Izraelska vojska rekla je da pretražuje područje kako bi pronašla napadača te je postavila cestovne blokade u blizini napada. Izraelska hitna služba potvrdila je da je dvoje ljudi izgubilo život u napadu.

Područje Huware na sjeveru Zapadne obale bilo je poprište prethodnih smrtonosnih napada na Izraelce i napada odmazde židovskih naseljenika protiv Palestinaca, uključujući i divlji pohod na to selo u veljači.

Nasilje na Zapadnoj obali pogoršalo se u proteklih 15 mjeseci s učestalim izraelskim napadima i palestinskim uličnim napadima.

Izgledi oživljavanja mirovnog sporazuma pod američkim pokroviteljstvom kojem je bio cilj uspostaviti palestinsku državu na Zapadnoj obali, u Gazi i Istočnom Jeruzalemu, ostaju malo vjerojatni desetljeće nakon propasti sporazuma.

Izrael je okupirao Zapadnu obalu u ratu 1967. godine i otad je izgradio desetke naselja koje većina zemalja smatra ilegalnima, što Izrael osporava, dok u isto vrijeme izraelska vojska u cijelosti kontrolira više od pola teritorija.

Palestinci imaju ograničenu samoupravu na Zapadnoj obali te ostaju podijeljeni između administracije koju podupire Zapad i naoružanih islamista Hamasa koji odbacuju koegzistenciju s Izraelom, dok mnogi u trenutnoj izraelskoj vladi odbacuju palestinsku državnost.

Hamas i druge oružane skupine pohvalile su napad u Huwari u subotu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!