11:07 / 04.07.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

Palmer i Eichhorst s političarima iz BiH pregovaraju o izmjenama izbornog zakona

BiH

BiH

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Visoki dužnosnici State Departmenta i službe za vanjske poslove Europske unije započeli su u nedjelju seriju sastanaka s predstavnicima političkih stranaka iz Bosne i Hercegovine ne bi li ih potaknuli na dogovor o izmjenama izbornog zakona te zemlje.

Posebni američki izaslanik za zapadni Balkan Matthew Palmer i direktorica za zapadnu Europu, zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju pri Europskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelina Eichhorst u Sarajevu su se u jutarnjim satima najprije sastali s izaslanstvom Stranke demokratske akcije (SDA) predvođenim Bakirom Izetbegovićem.

Nakon tog sastanka, koji je trajao malo više od sat vremena, slijedio je drugi s predstavnicima HDZ-a BiH predvođenima Draganom Čovićem. U popodnevnim bi satima Palmer i Eichhorst trebali razgovarati i s predstavnicima oporbenih stranaka.

video thumb

Za ponedjeljak je najavljen njihov susret s članovima parlamentarne radne skupine zadužene za izradu prijedloga izmjena izbornog zakona, a potom i s članovima Predsjedništva BiH, i to u ponešto neobičnom formatu.

Palmer i Eichhorst tako će najprije održati odvojene sastanke sa svakim od tri člana državnog vrha, a zatim i zajednički sa svima njima.

Predsjednik SDA Izetbegović kazao je u nedjelju nakon razgovora s američkim i europskim dužnosnicima kako je "rješenje blizu".

- Blizu smo toga da se ostvari rješenje u sklopu zakonskog paketa i prijašnjih pregovora. Golem je put iza nas, imamo približna stajališta i spremnosti", kazao je novinarima Izetbegović objašnjavajući kako Palmer i Eichhors sada s predstavnicima oporbe trebaju dogovoriti format koji će dodatno približiti rješenje.

Predsjednik HDZ-a BiH Čović prije je najavio kako, uz posredovanje Palmera i Eichhorst, očekuje postizanje konačnog dogovora. Kazao je i kako su HDZ BiH i SDA praktično usuglasili moguća rješenja za novi način biranja članova Predsjedništva BiH te domova naroda državnog i parlamenta Federacije BiH, no o tome nije iznio nikakve potankosti.

Palmer i Eichhorst svoje bi dojmove o razgovorima vođenima s političarima iz BiH, odnosno o tome je li postignut napredak, trebali iznijeti u ponedjeljak nakon sastanka s članovima parlamentarne radne skupine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!