Palo svih pet prijedloga statuta za Mostar, na snazi neustavni

23.02.2023.

18:29

Autor: V.K./HRT/Hina

Mostar

Mostar

Foto: - / Shutterstock

Palo je svih pet prijedloga izmjena, ali i prihvaćanja starog statuta Mostara koji je ranije nametnula međunarodna uprava u BiH zbog podjele između vodeće hrvatske i bošnjačke stranke HDZ-a BiH i SDA koje su se 2020. obvezale donijeti glavni gradski dokument.

U gradu na Neretvi na snazi je statut koji je nametnuo visoki međunarodni predstavnik Paddy Ashodwn 2004. Dio odredbi koje se odnose na izborni proces zbog prigovora hrvatske strane osporio je ustavni sud BiH 2010.

Zbog toga se u Mostaru lokalni izbori nisu mogli održati sve do 2020. kada su uz posredovanje EU-a i SAD-a dogovorene izmjene izbornih propisa.

Potom je izabrano gradsko vijeće i gradonačelnik Mario Kordić te je potpisan Mostarski sporazum kojim su se HDZ BiH i SDA obvezali izmijeniti statut i donijeti izmjene izbornog zakona BiH kako bi se prestalo s preglasavanjem Hrvata u BiH na izborima za Predsjedništvo i Dom naroda. Ništa od toga nije provedeno.

Na sjednici gradskog vijeća Mostara u četvrtak našla su se dva prijedloga statuta HDZ-a BiH, po jedan SDA i SDP-a BiH, kao i zastupnice Adele Gosto. Nijedan od tih prijedloga nije dobio dovoljnu dvotrećinsku većinu.

HDZ BiH, kao najsnažnija stranka u vijeću je bila suzdržana oko svih prijedloga, a njihovi predstavnici su tvrdili da je narušena procedura donošenja statuta. SDA je podržala svoj i prvi prijedlog HDZ-a BiH.

No, gradonačelnik Kordić bio je zadovoljan ishodom glasovanja jer bi se, tvrdi, prihvaćanjem predloženog statuta iz Mostarskoga sporazuma stvorili problemi u funkcioniranju gradske uprave.

- Drago mi je da nije usvojen po defaultu neki prijedlog statuta iz političkog sporazuma jer smo s odmakom od dvije godine vidjeli sve njegove manjkavosti. To nažalost nije bio sporazum kojim su se dobila rješenja da Mostar normalno funkcionira, rekao je Kordić.

On je uvjeren da će vijeće biti u stanju donijeti novi statut.

- S obzirom da imamo gradsko vijeće posve je normalno da se kroz redovitu proceduru donese taj dokument i pošaljemo poruku o uspješnoj priči iz Mostara i normalnom, demokratskom funkcioniranju vijeća, dodao je.

Predsjednik gradskog vijeća Salem Marić izrazio je očekivanje da će se vijeće 'opametiti te brzo uz potporu međunarodne zajednice doći do rješenja'.

HDZ BiH i SDA čine vladajuću većinu u Mostaru, no nakon posljednjih općih izbora iz listopada prošle godine ove su se stranke udaljile i međusobno se isključuju iz vlasti na višim razinama vlasti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!