11:08 / 20.10.2020.

Autor: I.D./HINA

Panama Papers: Uhidbeni nalog za osnivače odvjetničkog ureda Mossack Fonseca

Foto: ilustracija/Arek Socha/Pixabay

Foto: ilustracija/Arek Socha/Pixabay

Foto: - / -

Dvojica odvjetnika Jürgen Mossack i Ramon Fonseca, osumnjičeni za masovnu utaju poreza i zločinačko udruživanje, sada mogu biti uhićeni ako pokušaju ući na teritorij EU.
Njemačke pravosudne vlasti izdale su međunarodni uhidbeni nalog za dvojicu osnivača panamskog odvjetničkog ureda Mossack Fonseca, koji je u središtu globalne porezne utaje nazvane "Panama Papers", što su je 2016., razotkrili istraživački novinari. ➡️ Zbog afere "Panama Papers" policija u uredima UEFA-e

Dvojica odvjetnika Jürgen Mossack i Ramon Fonseca, osumnjičeni za masovnu utaju poreza i zločinačko udruživanje, sada mogu biti uhićeni ako pokušaju ući na teritorij Europske unije, piše u ponedjeljak kasno navečer dnevni list Sueddeutsche Zeitung (SZ).

Upravo je taj dnevnik u suradnji s regionalnim audiovizualnim grupama NDR et WDR sudjelovao u istraživanju globalne mreže uspostavljene radi izbjegavanja plaćanja poreza.

- Budući da Panama ne izručuje svoje državljane, toj dvojici muškaraca s panamskim putovnicama ne prijeti uhićenje ako ne napuste teritorij te države, napominje SZ.

No, istražitelji se nadaju da će se Mossack, koji ima obitelj u Njemačkoj, sam predati i pregovarati da si smanji kaznu te istodobno izbjegne sudski progon pokrenut protiv njega u Sjedinjenim Državama.

Skandal "Panama Papers" izbio je 3. travnja 2016. kada je procurilo 11,5 milijuna digitalnih podataka iz odvjetničkog ureda Fonseca. Riječ je o dokumentima koje je analizirao istraživački konzorcij ICIJ, a šokirali su svijet jer su razotkrili goleme razmjere porezne utaje kojoj su pribjegavali mnogi bogati i slavni, među njima političari. Zbog afere ostavku je podnio islandski premijer Sigmundur David Gunnlaugsson.

Među upletenima je bio i bivši pakistanski premijer Nawaz Sharif, a ubijena je i malteška novinarka Daphne Caruana Galizia 16. listopada 2017. dok je radila na istrazi afere "Panama Papers".

Novinarski konzorcij je razotkrio da su bogati izbjegavali platiti porez putem fiktivnih poduzeća u čemu im je pomagalo nekoliko stotina banaka. Najmanje je 150 istraga otvoreno u 79 zemalja kako bi se ušlo u trag mogućim poreznim utajama i pranju novca, navodi američki centar za istraživanje financijskih malverzacija.

Odvjetnički ured Mossack Fonseca objavio je 2018. kraj obavljanja svoje djelatnosti zbog "nepopravljive štete" nanesene ugledu. Država Panama bori se za to da budepovučena s crne liste poreznog raja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!