11:10 / 11.03.2020.

Autor: Željko Raić/V.K./D.M./T.V./Hina/HRT

Pandemija koronavirusa: 124.101 slučaj zaraze u 113 zemalja

Foto: REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Foto: REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Foto: - / REUTERS

Od pojave novog koronavirusa u prosincu prošle godine 124.101 slučaja zaraze je zabilježeno u 113 zemalja i teritorija, a umrlo je 4566 osoba,
Od pojave novog koronavirusa u prosincu prošle godine 124.101 slučaja zaraze je zabilježeno u 113 zemalja i teritorija, a umrlo je 4566 osoba, prema najnovijim podacima agencije France presse na temelju službenih izvora.

Broj zaraženih koronavirusom u Srbiji preko noći povećan s pet na 12
Koronavirus i u Turskoj
U RS-u zatvaraju škole, u Sarajevu zabrana većih skupova

Od utorka je zabilježeno 6761 novih slučajeva zaraze diljem svijeta i 315 smrtnih ishoda. Kina, bez Hong Konga i Macaa ima 80.778 slučajeva od kojih je 3158 umrlo, a 61.475 je ozdravilo. Između utorka i srijede u Kini je zabilježeno 24 novih zaraza i 22 smrtna ishoda.

Drugdje u svijetu u srijedu je zabilježeno 43.323 slučajeva (6737 novih) od kojih je 1408 umrlo (293 novih).

Najzahvaćenije zemlje nakon Kine su Italija (12.462 slučajeva, od kojih 2313 novih, te 827 umrlih), Iran (9000 slučajeva, od kojih 958 novih, te 354 umrlih), Južna Koreja (7755 slučajeva, od kojih 242 nova, te 60 umrlih), Španjolska (2128 slučajeva, od kojih 506 novih, te 47 umrlih).

Od utorka u 18 sati Albanija, Švedska, Irska, Belgija, Panama i Bugarska su zabilježile prve smrtne ishode zaraze. Brunei, Honduras, Bolivija, Bjelokosna Obala i Turska su objavile prve slučajeve na svojim teritorijima.

U Aziji je u srijedu zabilježeno 90.535 slučajeva (3236 smrti), u Europi 22.307 slučajeva (930 smrti), na Bliskom Istoku 9876 slučajeva (364 smrti), u Sjedinjenim Državama i Kanadi 989 slučajeva (29 smrti), u Latinskoj Americi i na Karibima 148 slučajeva (2 smrti), u Oceaniji 129 slučajeva (3 smrti) i u Africi 117 slučajeva (2 smrti).

WHO proglasio pandemiju

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je pandemiju zbog koronavirusa. Opširnije

Zbog koronavirusa zatvaraju se europske granice

Od prve pojave u prosincu koronavirusom je zaraženo 119.711 ljudi u 110 dražva i terotorija, a umrla je 4.351 osoba prema podacima koje je prenijela agencija AFP. 

Papa Franjo, zatvoren u Vatikanu zbog epidemije koronavirusa, održao je u srijedu prvu virtualnu opću audijenciju tijekom koje je zahvalio medicinskom osoblju na radu, ali i pozvao svijet da ne zaboravi na sirijske izbjeglice.

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je u srijedu na izvanrednoj konferenciji za tisak građane Njemačke da budu solidarni tijekom krize izazvane zarazom koronavirusom. Poručila je građanima da je trenutno najvažnija zadaća sprječavanje širenja zaraze, no njezinim komentarom da bi zaraza mogla zahvatiti više od 60 posto stanovništva nezadovoljan je češki premijer Andrej Babiš.

- Takve riječi izazivaju paniku,  rekao je pa odmah dodao da je Češka poduzela stroge mjere kako bi izbjegla najgore scenarije, prenosi agencija Reuters.

Agencija France presse objavila je da će se francuski predsjednik Emmanuel Macron obratiti javnosti putem televizije u četvrtak navečer vezano za epidemiju koronavirusa. Nikakve druge pojedinosti nisu objavljene, dodaje AFP.

Stanje u Europi

U Njemačkoj je u srijedu zabilježen treći smrtni slučaj od koronavirusa i 1.296 zaraženih.


Berlin, foto: Fabrizio Bensch/REUTERS

Italija će povećati javnu potrošnju na 25 milijardi eura kako bi pomogla gospodarstvu ublažiti učinke epidemije koronavirusa koji je uzeo više od 600 života, a možda će uvesti i nova ograničenja kretanja, najavio u srijedu talijanski premijer Giusseppe Conte. Nakon Kine Italija je najteže pogođena koronavirusom te je do sada umrla 631 osoba, a potvrđeno je 10.149 slučajeva zaraze.

Velika Britanija najvaila j da će izdvojiti više od 30 milijarda funti kako bi pripremila gospodarstvo za posljedice epidemije koronavirusa. Kako je najavio premijer Boris Johnson 7 milijarda namijenjeno je za samostalna zanimanja i mala i srednja poduzeća, a pet milijarda za zdravstvo te 18 milijarda za druge mjere. 

Poljska, u kojoj je u srijedu potvrđeno 26 slučajeva zaraženih, zatvara škole, sveučilišta i druge obrazovne institucije na dva tjedna zbog širenja koronavirusa. Od četvrtka će također zatvoriti za javnost kulturne ustanove, uključujući kazališta, muzeje i kina.

Kijev je također u srijedu objavio da zatvara škole, sveučilišta, kina i druga mjesta okupljanja, iako je u Ukrajini dosad zabilježen tek jedan slučaj zaraze, na zapadu zemlje.

Devedesetogodišnji pacijent umro je u Belgiji od posljedica zaraze novim koronavirusom, što je prvi smrtni slučaj povezan s epidemijom u toj zemlji, priopćile su u srijedu belgijske vlasti.

U Albaniji je umrla 73-godišnjakinja zaražena koronavirusom, što je prva žrtva u toj zemlji, objavila je albanska vlada.

Španjolska je prešla prag od 2.000 zaraženih od kojih je 47 umrlo, većinom u Madridu, navodi se u najnovijem priopćenju koje je u srijedu objavilo španjolsko ministarstvo zdravstva.

Madrid zatvara sportske rekreativne centre, kulturne centre, knjižnice i kazališta nakon što je već zatvorio vrtiće, škole i sveučilišta zbog širenja koronavirusa, rekao je u srijedu gradonačelnik José Luis Martínez-Almeida. U čitavoj zemlji su 1.524 aktivna slučaja jer je 36 osoba umrlo a 135 ih je ozdravilo.

Madrid, foto: Sergio Perez/REUTERS

NATO-ova vježba Cold Response 2020. u kojoj treba sudjelovati više od 15.000 vojnika na sjeveru Norveške zaustavljena je zbog epidemije novog koronavirusa, priopćile su u srijedu norveške vojne vlasti. U Norveškoj je 277 osoba zaraženo koronavirusom.

- Koronavirus je izvan kontrole u društvu, rekao je načelnik Vojnog operativnog središta Rune Jakobsen, na tiskovnoj konferenciji. Želimo sačuvati borbenu sposobnost vojske kako bi se moglo pomoći društvu u nemirnim vremenima koja su pred nama.

Stanje u susjednim zemljama

Broj potvrđenih slučajeva zaraženih koronavirusom u Sloveniji se po zadnjim podacima povećao na 57, objavila je na Twitteru slovenska vlada.

Ministar zdravstva Aleš Šabeder kazao je ranije na tiskovnoj konferenciji da mjera zatvaranja granice s Italijom za putnike koji dolaze iz te države još nije počela djelovati, no da se pripremaju mjere za "provođenje smislenog i provedivog nadzora nad zdravstvenim stanjem putnika", prenose slovenski mediji.

Slovenske škole i vrtići i dalje rade jer se smatra da je faza razvoja koronavirusa u Sloveniji još pod kontrolom, ali je danas preventivno na dva tjedna zatvorena osnovna škola u mjestu Kamnik kod Ljubljane budući da je jučer potvrđeno da je jedna od učiteljica pozitivna na koronavirus.

Vlasti u Bosni i Hercegovini najavile su u srijedu nove mjere radi kontrole širenja koronavirusa uključujući prekid nastave u cijeloj zemlji na dva tjedna počevši od četvrtka. U utorak je tu mjeru uvela Republika Srpska, otkazavši nastavu u svim školama i na fakultetima. Također je uvedena zabrana masovnih skupova.

Neće se obustaviti nastava u školama koje rade po hrvatskom nastavnom planu i programu u Federaciji BiH dok krizni stožeri županija ne donesu odluke o tome postoji li opasnost od zaraze koronavirusom. Unatoč današnjoj preporuci Kriznog stožera Federacije BiH o prekidu nastave u osnovnim i srednjim školama, te visokoškolskim ustanovama, u pet županija sa sjedištima u Mostaru, Širokom Brijegu, Livnu, Travniku i Orašju te općinama Žepču i Usori nastava će se sutra normalno održavati.

"Nastava u Hercegovačko-neretvanskoj županiji neće biti obustavljena dok se ne donese Odluka Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ", priopćeno je resornog ministarstva obrazovanja županije sa sjedištem u Mostaru.

Od srijede su u BiH uvedene dodatne mjere nadzora nad osobama koje u tu zemlju dolaze iz inozemstva. Tako će svi stranci koji u BiH doputuju iz Francuske, Njemačke ili Španjolske morati u karantenu na dva tjedna. Na snazi je i potpuna zabrana ulaska državljana Italije, Južne Koreje te Kineza koji dolaze iz provincije Hubei.

U BiH je do srijede potvrđeno sedam slučajeva zaraze koronavirusom.

Do srijede ujutro u Srbiji je potvrđeno sedam novih slučajeva zaraženih koronavirusom, što je ukupno 12 registriranih od petka kada je utvrđen prvi slučaj. Dva pacijenta hospitalizirana su u Kliničkom centru u Novom Sadu, četvoro u Nišu i šestoro na Infektivnoj klinici u Beogradu.

Direktor Infektivne klinike dr. Goran Stevanović izjavio je za Radio-televiziju Srbije (RTS) kako svih sedmoro novozaraženih koronavirusom potječe od istog izvora, s obzirom da je jedan zaraženi bio na velikom skupu, a nije znao da je zaražen.

Otkako je srbijanska vlada u utorak usvojila nove mjere o zabrani ulaska stranih državljana iz zaraženih područja iz Italije, Kine, Južne Koreje, Irana i Švicarske, s graničnog prijelaza Batrovci-Bajakovo s Hrvatskom vraćeno je pedesetak osoba.Beograd, foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

Mađarska vlada proglasila je izvanredno stanje sa zaštitnim mjerama protiv koronavirusa, objavio je u srijedu predstojnik premijeraova ureda Gergely Gulyas, prenosi agencija MTI. U Mađarskoj je dosad 13 zaraženih.

Austrijski željeznički operater OBB objavio je u srijedu da su privremeno prekinute sve putničke željezničke veze s Italijom u cilju sprečavanja širenja zaraze koronavirusom.

Austrija je objavila u srijedu i da zatvara nacionalne muzeje do kraja ožujka. Već je ranije odlučeno da se zatvore koncertne dvorane u Beču, poput Opere, Musikvereina i Konzerthausa, a vrata je zatvorila i Nacionalna knjižnica.

U Kini stanje bolje

Istovremeno, Kina je objavila da je stanje bolje te je više gradova spustilo razinu izvanrednog stanja i olakšalo restrikcije kretanja, a donesena je i odluka da tvrtke mogu polako ponovno započeti sa svojim aktivnostima u Wuhanu, dan nakon što je predsjednik Xi Jinping posjetio taj grad, epicentar zaraze.

Tvrtke koje proizvode robu i usluge od primarne važnosti mogu odmah početi s radom, a u tu kategoriju spadaju medicinske tvrtke, javna poduzeća, prehrana i poljoprivredna proizvodnja. Ostale djelatnosti moći će ponovno početi raditi nakon što dobiju dopuštenje.

Kina je u srijedu prijavila povećanje broja novoobljelih nakon četiri uzastopna dana pada, ali je to pripisala dolasku zaraženih osoba iz inozemstva.

Ukupni broj zaraženih u kontinentalnoj Kini sada je 80.778, s 24 nova slučaja u utorak. Međutim, kineske vlasti naglašavaju da je od ta 24 slučaja njih deset uvezeno iz inozemstva.

Ipak, u provinciji Hubei škole će ostati zatvorene i dalje do nove odredbe, a nastavit će se i striktno provoditi zabrana o napuštanju pokrajine i grada Wuhana.

Južna Koreja objavila je u srijedu prvi puta u pet dana povećanje broja novih oboljelih. Ukupno su u utorak zabilježena 242 nova slučaja, objavio je centar za kontrolu i prevenciju bolesti, čime je ukupan broj zaraženih u toj zemlji 7.755. U utorak je umrlo još šest ljudi, čime se brojka popela na njih 60.

Srednja Amerika zabilježila je u utorak prvi smrtni slučaj - u Panami je umro 64-godišnji muškarac koji je bolovao od dijabetesa. Ministrica zdravstva Rosario Turner potvrdila je da je ukupno 8 osoba zaraženo u zemlji. Panama je druga zemlja srednje Amerike koja je prijavila slučajeve Covida-19, nakon Kostarike gdje je zaraženo 13 ljudi.

Stanje u ostatku svijeta

Iran je u srijedu objavio 63 nova smrtna slučaja zbog koronavirusa, pa se broj umrlih u zemlji penje na 354, što je čini jednom od najteže stradalih u svijetu.

Vlasti su usto prijavile i 958 novooboljelih, pa je sada broj zaraženih u zemlji 9.000, rekao je glasnogovornik ministarstva zdravstva.

U Teheranu, prijestolnici, zabilježeno je 256 novih slučajeva, a za njim dolazi pokrajina Ispahan sa 170.

Vlasti su zatvorile škole, sveučilišta, hotele i druge turističke objekte kako bi odvratili građane od putovanja.

Argentinsko ministarstvo zdravstva izvijestilo je o dvama novim slučajevima zaraze pa ih u čitavoj zemlji sada ima 19, od kojih je jedna umrla u bolnici Muniz u Buenos Airesu.

U Indoneziji je u srijedu također prijavljen prvi smrtni slučaj - umrla je 53-godišnja strankinja, ali se ne navodi iz koje je zemlje. Ona je već bila u kritičnom stanju kada je primljena u bolnicu. Indonezija ima 26 potvrđenih slučajeva koronavirusa.

U SAD-u je u utorak broj zaraženih prešao 900.

Indija u kojoj je potvrđeno 50 slučajeva ukinula je sve vize za državljane Njemačke, Francuske i Španjolske i zatražila od Indijaca da ne putuju u europske zemlje pogođene koronavirusom.

Vize za sve strance koji su putovali u te tri zemlje nakon 1. veljače i još nisu ušli u Indiju također su ukinute. Indija je već ranije rekla da se izbjegavaju putovanja u Kinu, Južnu Koreju, Italiju i Iran.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!