17:42 / 09.07.2020.

Autor: Kristina Pešić/Dnevnik/IMS/HRT

Pandemija koronavirusa ubrzano se širi svijetom

Foto: Brian Snyder/REUTERS

Foto: Brian Snyder/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Pandemija se i dalje ubrzano širi svijetom. Broj potvrđenih slučajeva zaraze premašio je 12 milijuna, a polovina ih je zabilježena u posljednjih šest tjedana.
Pandemija se i dalje ubrzano širi svijetom. Broj potvrđenih slučajeva zaraze premašio je 12 milijuna, a polovina ih je zabilježena u posljednjih šest tjedana. S više od 58.000 novozaraženih, Sjedinjene Američke Države jučer su imale najveći porast broja novooboljelih dosad zabilježen u nekoj zemlji u jednom danu.

S 13 novih slučajeva Slovenija ima najmanje zaraženih u jednom danu od kraja lipnja. BiH pak ima šest umrlih i 215 novozaraženih, a Crna Gora 66 novih slučajeva. Posebno zabrinjava situacija na sjeveru zemlje jer se ne može pouzdano otkriti izvor zaraze pa je u pet općina na granici sa Srbijom proglašeno izvanredno stanje.

U jednom od tada najvećih svjetskih žarišta, talijanskom Bergamu, prvi put nakon 137 dana nema nijednog pacijenta na jedinicama intenzivne njege. Prazni venecijanski kafići upućuju na to da su, unatoč otvorenim granicama, daleko od nekadašnjih 23 milijuna turista na godinu. Nema turista iz Kine, Rusije, Kanade i SAD-a. 

U bolnici McAllen u Texasu gotovo je svaki zaraženi na respiratoru. Imigracijske vlasti najavile su da će se strani studenti čija sveučilišta od jeseni nude samo nastavu putem interneta, morati ili prebaciti na drugo sveučilište ili napustiti zemlju.

Zbog ovakvog poteza predsjednika Donalda Trumpa kojim ih želi navesti na otvaranje bez obzira na epidemiološku  situaciju, dva prestižna sveučilišta, Harvard i MIT (Massachusetts Institute of Technology), tužili su državu.

U Indiji, koja bi kao druga zemlja po naseljenosti, mogla postati novo glavno žarište, također nema nastave. Zato studenti volonterski poučavaju djecu koja žive u slamovima bez struje i vode te ne mogu polaziti nastavu putem interneta. Indija nastavlja ublažavati mjere, unatoč lošoj epidemiloškoj situaciji, jer su zbog restrikcija milijuni ljudi ostali bez posla.

U Brazilu, novinari će tužiti Vrhovnom sudu zaraženog predsjednika Bolsonara. Ne samo da nije poštovao socijalnu distancu nego je tijekom konferencije za novinare skinuo masku i izložio ih zarazi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!