21:11 / 07.08.2020.

Autor: I.D./Sanja Gvozdanović/Dnevnik/IMS/HRT

Pandemija ne posustaje

Foto: REUTERS/Adnan Abidi

Foto: REUTERS/Adnan Abidi

Foto: - / REUTERS

Zaraženih je diljem svijeta sada više od 19 milijuna, od toga malo manje od pola u samo tri države: Sjedinjenim Državama, Brazilu i Indiji.
Diljem svijeta - pandemija ne posustaje. Zaraženih je više od 19 milijuna, a umrlih 719 tisuća. Sve je teže u Indiji, koja je iza Sjedinjenih Američkih Država najviše ugrožena zemlja. I dalje je mnogo novozaraženih u našem susjedstvu.

U Bosni i Hercegovini potvrđena su 282 nova slučaja zaraze koronavirusom, devet je osoba umrlo. Najviše je novozaraženih u Sarajevu.

- Stanje je dosta teško, međutim, još ga kontroliramo, kazao je Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra za javno zdravstvo.

Zaraženih je diljem svijeta sada više od 19 milijuna, od toga malo manje od pola u samo tri države: Sjedinjenim Državama, Brazilu i Indiji.

U Indiji koja broji milijardu i 300 milijuna stanovnika više je od 2 milijuna zaraženih. Bolest se tom golemom zemljom iz mnogih žarišta ubrzano širi otkako je vlada počela ublažavati restriktivne mjere.

Testiraju premalo, smatraju stručnjaci, i predviđaju da vrhunac epidemije u Indiji treba čekati još mjesecima.

Prema predviđanjima stručnjaka sveučilišta u Washingtonu gotovo 300 tisuća Amerikanaca moglo bi umrijeti od posljedica bolesti COVID-19 do prosinca, ali oko 70 tisuća života moglo bi, kažu, biti spašeno budu li ljudi savjesno nosili zaštitne maske.

Na afričkom kontinentu broj oboljelih od koronavirusne bolesti premašio je milijun. Više od polovine zaraženih je u Južnoafričkoj Republici.

Broj zaraženih mogao bi biti znatno veći. Mnoge afričke zemlje rano su uvele restriktivne mjere, no svjesne rizika od nestašice hrane i štete koju nanose gospodarstvu, uglavnom su ih ukinule.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!