19:11 / 11.04.2021.

Autor: Zdenka Kardum/T.V./Dnevnik/HRT

Pandemija ne posustaje

Pandemija ne posustaje

Pandemija ne posustaje

Foto: Zeljko Lukunic / PIXSELL

A da , potvrđuje podatak da se u svijetu svaki dan zarazi oko 700 tisuća ljudi - i to unatoč kampanjama i masovnom cijepljenju. Europa, uz cijepljenje, balansira između strogih i blagih restriktivnih mjera.

Francuska muku muči s novim, mutiranim sojevima koronavirusa. Broj novooboljelih kreće se od 40 do 60 tisuća na dan. Bolnički je sustav na rubu izdržljivosti. Pacijenti se premještaju u druge dijelove zemlje i bolnice koje su pod manjim pritiskom.

- Tako se rasterećuje bolnica jer u ovom trenutku nedostaje kreveta na odjelu za intenzivnu njegu za smještaj pacijenata s COVID-om, kaže dr. Stephane Gaudry, liječnik na odjelu intenzivne njege.

- Obitelji trenutačno mogu posjetiti svoje najmilije u bolnici. No mnogo je teže kada ih premjeste u druge gradove, rekao je dr. Patric Goldstein, šef hitnog prijma u bolnici u Lilleu.

U Francuskoj je na snazi treće nacionalno zaključavanje, a zemlja će idući tjedan prijeći prag - od 100 tisuća umrlih od kobnog virusa.

Treći val pandemije ostavlja tragične posljedice u Poljskoj; novooboljelih je gotovo 22 tisuće, a umrlo je 245 osoba. U tijeku je masovno cijepljenje. Vlada u Varšava planira cijepiti sve starije od 60 godina do kraja ovog mjeseca.

Više od tisuću Rumunja izašlo je na ulice Bukurešta, kako bi dignuli glas protiv restriktivnih mjera.

- Mjere potkopavaju naša prava i slobode. Protivimo se obveznom cijepljenju, nošenju maske i izolaciji. Ništa se nije dogodilo nakon godinu dana restrikcija, ističe Dumitru Balan, organizator prosvjeda.

Dosad je u Rumunjskoj koronavirsom zaraženo više od milijun ljudi, a 25 tisuća umrlo je od posljedica bolesti.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!