11:58 / 19.06.2020.

Autor: Kristina Pešić/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Pandemija ne jenjeva ni u svijetu

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Građani Srbije će, unatoč nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji, ovaj vikend na izbore, i to bez restriktivnih mjera. Hoće li izaći na birališta, za njih je više političko, a manje epidemiološko pitanje.
Pandemija ne jenjeva ni u svijetu, iz dana u dan povećava se broj novooboljelih. Prema posljednjim podacima, broj zaraženih koronavirusom premašio je 8 milijuna i 400 tisuća, a umrlo je više od 450 tisuća ljudi. Nakon ublažavanja, u Sloveniji se ponovno pooštravaju neke mjere.

Slovenska vlada od ponoći je pooštrila uvjete za putnike iz Srbije, BiH i s Kosova. Više ne mogu u Sloveniju bez obvezne dvotjedne karantene ili negativnog testa na COVID-19 napravljenog u državama EU-a. Usto, skraćuje se tranzit kroz zemlju s dosadašnja 24 sata na 12. Tako su se tri zemlje našle na "crvenoj listi" epidemiološki nesigurnih država, na kojoj je otprije Sjeverna Makedonija.

Građani Srbije će, unatoč nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji, ovaj vikend na izbore, i to bez restriktivnih mjera. Hoće li izaći na birališta, za njih je više političko, a manje epidemiološko pitanje. Na biračkim će im mjestima biti dustupne maske i rukavice, ali njihovo nošenje je dobrovoljno, a ne obvezno. Kao i poštovanje socijalne distance.

Na sjeverozapadu Njemačke tisuće ljudi moraju u karantenu zbog pojave koronavirusa u klaonici. Više od 650 radnika u tvornici za preradu mesa pozitivno je na koronavirus, a testiranje nije završeno.

- Radnici koji su sada pozitivni na COVID-19 prije nekoliko tjedana bili su negativni. Sve smo ih tada testirali. To znači da je virus stigao izvana u našu tvrtku i proširio se. Radimo na temperaturi od 5 do 12 stupnjeva, uz veliku vlažnost, pa se virus tako proširio zrakom, rekao je glasnogovornik Toennies grupe Andre Vielstaedte.

Početkom svibnja također je jedna klaonica bila žarište zaraze. Javnost je postavljala pitanja o uvjetima rada jeftine radne snage, ali ništa se nije promijenilo. Drugo je njemačko žarište kompleks zgrada u Berlinu, gdje stotine stanovnika također moraju u karantenu.

Žarište zaraze u svijetu i dalje je Latinska Amerika. Unatoč tomu u Brazilu, nakon tri mjeseca, nastavljaju nogometno prvenstvo, iako je zaraženih gotovo milijunu, a mrtvih 50 tisuća. Dio navijača prosvjedovao je zbog, kako kažu, tako neodgovornog čina.

-To je neodgovorno od ove fašističke vlade koju ne zanima pomaganje ljudima nego samo ekonomija. Moramo se riješiti Bolsonara, rekao je navijač NK Flamengo Paulo Cesar Alevato.

Čile je povećao maksimalnu kaznu za kršenje karantene na pet godina zatvora. Zakon su, kažu, morali postrožiti kako bi napokon uspjeli zadržati stanovnike u njihovim domovima.
 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!